Deseori, atunci când vrem să cumpărăm banane observăm că sunt prea verzi. Dincolo de faptul că sunt destul de indigeste (conțin foarte mult amidon), nu au nici același gust plăcut, atunci când sunt verzi. Dar poți face o banană să se coacă mai repede, mai ușor decât să încetinești acest proces.
Ideea de a le cumpăra și a aștepta câteva zile până se vor coace ne va pune răbdarea la încercare. Însă trebuie știut că acestea continuă să se coacă, după ce au fost culese.
Miquel Subirà, Category Manager la ALDI, explică faptul că „bananele sunt un fruct climacteric, ceea ce înseamnă că ele continuă să se coacă după ce au fost tăiate de pe plantă. În cazul majorității supermarketurilor, banana este produsă în Insulele Canare «en verde», cu alte cuvinte, este recoltată necoaptă. Când ajunge pe continent, este introdusă în camere de coacere, un spațiu care simulează un climat tropical, astfel încât banana se coace în mod controlat”, spune el.
Mai ușor de grăbit decât de încetinit, procesul coacerii
Acest expert subliniază că „odată ce începe să se coacă, nu mai există cale de întoarcere. Atunci când este pusă în vânzare, în mod normal durează 4-6 zile acasă până când este complet coaptă, deși depinde de starea de coacere la momentul cumpărării.” Responsabil pentru acest proces este etilena, un gaz pe care unele fructe îl produc în mod natural pentru a continua coacerea după ce au fost îndepărtate de pe pom. Acesta este motivul pentru care se spune adesea că etilena acționează ca un hormon de maturare.
Știind că acest proces de coacere este de neoprit, există trucuri pentru a-l accelera dacă le-am cumpărat prea verzi. „Trucul pentru a coace mai repede bananele este să le lăsăm la temperatura camerei într-o pungă de hârtie cu alte banane mai coapte, mere sau pere, care de asemenea emană etilenă”, subliniază Subirà pentru Nutriendo.
Accelerarea coacerii este ușoară, spre deosebire de încetinirea acestui proces. Pentru a întârzia coacerea, tot ce putem face este să le punem în frigider, învelite într-un prosop gros de bucătărie. Asta, deoarece sunt foarte sensibile la frig. În acest caz pot rezista mai mult cu 4-5 zile. Deși coaja lor se închide la culoare din cauza temperaturilor scăzute, pulpa rămâne în stare bună.