Cum să colectezi eficient apa de ploaie: ghidul complet pentru gospodării sustenabile

colectarea apei de ploaie

Apa de ploaie este o resursă gratuită pentru a crește eficiența unei gospodării, concomitent cu reducerea unor costuri pentru întreținere. Colectarea apei de ploaie a fost o soluție practicată în mod firesc în trecut, însă prea puțin folosită în prezent, în ciuda faptului că are beneficii importante și, în contextul schimbărilor climatice, cu atât mai necesare. 

Mai ales în cazul locuințelor individuale care au și teren cu destinația de grădină, de legume pentru uzul propriu, colectarea apei de ploaie ar trebui să fie un demers firesc și util, care adaugă valoare și contribuie la sustenabilitatea gospodăriei. 

Un avantaj suplimentar al colectării și utilizării apei de ploaie este faptul că, spre deosebire de apa potabilă, aceasta nu conține aditivi chimici precum clorul sau fluorul, ceea ce o face ideală pentru utilizarea în grădină, unde poate susține creșterea plantelor într-un mod natural.

La ce poate fi utilizată apa de ploaie

Apa de ploaie poate fi folosită pentru irigarea grădinii, aceasta fiind cea mai comună și firească utilizare. Prin utilizarea acestei resurse se poate asigura o recoltă bogată, fără a se cheltui bani în plus pentru apa de la rețeaua centralizată. Totodată este ideală pentru a spăla mașina, aleile curții, dar și pentru alte activități casnice, reducând semnificativ consumul de apă potabilă. În plus, poate reprezenta o rezervă de apă care să acopere unele dintre necesități în cazul întreruperii rețelei de furnizare a apei. 

Utilizările potențiale ale apei de ploaie depind în bună măsură de calitatea acesteia, de modul în care este colectată și stocată. 

În starea sa naturală, apa de ploaie este, în general, curată. Totuși, calitatea ei variază semnificativ în funcție de mediul în care cade: în zonele urbane, este adesea contaminată cu poluanți atmosferici și compuși chimici, în timp ce în regiunile rurale – în special cele împădurite, neindustrializate și cu trafic redus – apa de ploaie tinde să fie considerabil mai pură.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Calitatea apei de ploaie variază și în funcție de cantitatea de precipitații. La începutul unei ploi, primele picături pot spăla particulele de praf și poluanții acumulați în atmosferă, precum și murdăria de pe suprafețele de colectare, ceea ce poate afecta negativ calitatea apei. Pe măsură ce ploaia continuă, apa devine mai curată, fiind mai puțin influențată de impuritățile inițiale. În perioadele cu precipitații abundente și constante, apa colectată este, în general, mult mai curată. 

Principalele caracteristici ale apei de ploaie:

  • Este lipsită de substanțele chimice adăugate în mod obișnuit în apa de la rețea, ceea ce o face mai potrivită pentru plante și sol.
  • Este o apă cu duritate scăzută, adică are un conținut foarte mic de calciu și magneziu, fiind bună pentru utilizări casnice precum spălatul geamurilor, al mașinii sau al rufelor (nu lasă urme de calcar).
  • Are un pH ușor acid în mod natural, care variază între 5.5 și 6.5, ceea ce o face potrivită pentru soluri ușor acide și plante care preferă acest mediu. Totuși, pH-ul apei de ploaie poate varia mult de la o regiune la alta și depinde de microclimatul și tipul zonei (rurală sau urbană, șes sau deal, industrializată sau agricolă)

Cum se poate colecta eficient apa de ploaie

Colectarea eficientă a apei de ploaie presupune instalarea unui sistem adecvat, depozitarea corectă și utilizarea acesteia pentru diverse activități casnice și de întreținere. Sistemele de colectare pot fi de la foarte simple, la unele sofisticate care să includă bazine subterane, sisteme de filtrare, tratare și pompe de circulație. În oricare dintre situații, scopul principal care justifică demersul este acela de a utiliza o apă naturală, gratuită și de bună calitate.

Jgheaburi și burlane

Cel mai frecvent mod de a colecta apa de ploaie presupune utilizarea jgheaburilor și burlanelor montate la acoperișul casei. Acestea direcționează apa către un rezervor de stocare, care poate fi un container sau butoaie de capacitate medie și mare. 

Jgheaburile instalate pe marginea acoperișului pentru a capta apa care curge de la ploaie, iar burlanele sunt folosite pentru a direcționa apa către un recipient de stocare. Acestea pot fi realizate din diverse materiale, cum ar fi PVC, metal sau aluminiu. Un sistem simplu, cu jgheaburi, un butoi de 300 litri și un filtru de bază poate costa sub 500 lei. În doar câteva luni, investiția poate fi amortizată prin economiile generate la consumul de apă.

Un calcul foarte simplu arată eficiența acestui sistem. Apa care se scurge de pe acoperișul unei case, acoperiș care are o suprafață de 100 mp poate însemna, la o ploaie de 10 mm/mp, poate aduce circa 1000 litri de apă de ploaie colectată – o cantitate semnificativă care altfel s-ar pierde în sol sau canalizare.

Eficiența sistemului de jgheaburi și burlane crește semnificativ prin montarea unui sistem de filtre și opritori care să împiedice pătrunderea frunzelor, resturilor și altor impurități în apă. Acesta poate fi amplasat la intrarea în rezervor sau în jgheaburi. Filtrele simple, de tip plasă, pot prinde particulele mari, iar un sistem de filtrare mai avansat poate include filtre pentru particule fine și chiar pentru bacterii. Poți adăuga un sistem de bypass (denumit și „first flush diverter”), care redirecționează primele zeci de litri de apă – cele mai murdare – pentru a preveni contaminarea întregului rezervor. 

Stocarea apei de ploaie

Apa colectată trebuie depozitată corect pentru a preveni contaminarea ei, dar și evaporarea. Există diverse opțiuni pentru stocarea apei, iar alegerea acestora depinde de dimensiunea gospodăriei, respectiv modul în care poate fi utilizată apa de ploaie, suprafața acoperișului, condițiile meteo și regimul pluviometric multianual al zonei, dar și spațiul disponibil pentru rezervoare. 

  • Butoaiele și containerele din plastic sunt soluția ideală și cea mai eficientă pentru gospodării mici, cu o nevoie de apă pentru grădină mică/medie, dar și pentru zonele cu un regim al precipitațiilor redus. Acest tip de rezervoare sunt ușor de instalat și de întreținut. În plus, sunt ieftine. Un impediment, mai ales în zonele în care plouă frecvent sau nevoia de apă a gospodăriei este mare, este capacitatea relativ redusă a acestora, de obicei între 100-500 litri. 
  • Rezervoarele mari pot stoca mii de litri de apă. Acestea sunt de obicei confecționate din plastic durabil sau materiale metalice, și pot fi instalate subteran sau deasupra solului, în funcție de preferințe. 
  • Acoperirea recipientelor. Este important ca rezervoarele să fie acoperite pentru a preveni contaminarea apei cu resturi, praf și pentru a reduce riscul de dezvoltare a algelor și insectelor, cum ar fi țânțarii. 

Un calcul simplu poate arăta cât de eficiente sunt acestea. De exemplu pentru o gospodărie cu un acoperiș de 120 mp suprafață cu jgheaburi, burlane și rezervor de 1000 litri, într-o zonă cu un regim al precipitațiilor de 196 mm/mp pe an, se pot economisi peste 20.000 de litri de apă anual, la un regim al precipitațiilor de 196 mm/mp pe an. În România, media precipitațiilor este între 500–700 mm/an, deci colectarea a 20.000 litri este perfect realistă, chiar și într-un an secetos.

Întreținerea sistemului pluvial de colectare a apei este importantă și oferă eficiență acestuia. Verifică periodic jgheaburile, filtrele și capacul recipientului. Curăță-le de frunze, praf și alte impurități pentru a preveni contaminarea apei sau înfundarea sistemului. În sezonul rece, golește recipientele dacă nu sunt protejate împotriva înghețului.

Beneficiile colectării apei de ploaie

Colectarea apei de ploaie aduce o serie de beneficii suplimentare, dincolo de economisirea apei potabile și reducerea costurilor de întreținere. Prin utilizarea apei de ploaie pentru activități non-critice, reduci presiunea asupra surselor de apă tratată, contribuind la conservarea resurselor naturale. Totodată, în perioadele cu ploi intense, colectarea apei de ploaie ajută la diminuarea volumului de apă care ajunge simultan în rețelele de canalizare. Mai mult, contribui la reducerea poluării apei din râuri și lacuri. Apa de ploaie care spală străzile, acoperișurile și parcările ajunge adesea în apele de suprafață, purtând cu ea hidrocarburi, metale grele, pesticide și alte substanțe toxice. Colectarea locală a apei reduce această contaminare.

Acest demers are și beneficii indirecte, care se reflectă tot în costurile destinate întreținerii locuinței. Un sistem pluvial corect care permite adunarea apei pe ploaie previne acumularea excesivă de apă în jurul casei, direcționează apa departe de fundația clădirii, reducând riscul de infiltrații, igrasie și deteriorarea materialelor de construcție.

Este evitată eroziunea solului provocată de jeturile de apă necontrolate care curg de pe acoperiș. În zonele cu sol compact sau betonat, apa de ploaie nu se infiltrează ușor și se poate acumula rapid. Prin stocare și gestionare locală, sunt prevenite acumulările periculoase de apă în jurul locuinței.

Nu în ultimul rând contribuie la controlul dăunătorilor și al vectorilor de boli, prin prevenirea formării bălților temporare, locuri ideale pentru înmulțirea țânțarilor și altor insecte. Prin captarea apei în recipiente închise, reduci riscul de apariție a focarelor de insecte purtătoare de boli.

Colectarea apei de ploaie este o soluție practică, sustenabilă și din ce în ce mai necesară într-un context climatic imprevizibil și cu resurse tot mai limitate. Aceasta este justificarea faptului că în Germania, colectarea apei de ploaie este încurajată prin deduceri fiscale, iar multe gospodării urbane folosesc sisteme sofisticate pentru irigarea grădinilor. În Australia, colectarea apei de ploaie este o practică aproape obligatorie în zonele afectate de secetă. Toate acestea pentru că implementarea unui sistem de colectare a apei de ploaie este un pas simplu, cu impact major pe termen lung.

Surse: rainwaterharvesting.tamu.edu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *