VIDEO Cum să aranjezi masa pentru Crăciun/ Chiar dacă folosim farfurii obișnuite ar fi bine să le așezăm corect, iar câteva decorațiuni și șervețele colorate vor crea atmosfera de sărbătoare

masa craciun Foto: G4Food
Bucuria unei mese de Crăciun nu constă numai în multitudinea și generozitatea felurilor de mâncare. Conversația, glumele și atmosfera de sărbătoare se înfiripă în jurul unei mese frumos decorate. Este important să știm să așezăm toate farfuriile, paharele și tacâmurile la locul potrivit, dar și să găsim câteva mici decorațiuni și un plating reușit pentru preparatele pe care le servim.

Aranjamentul începe cu fața de masă

Fața de masă, ideal, va fi roșie, albă sau verde, eventual cu imprimeuri specifice Crăciunului. Există opțiunea unei fețe de masă clasice, care acoperă toată suprafața sau a unei traverse centrale, pe mijlocul mesei. Alte variante includ traverse pe care vom așeza farfuriile pentru două persoane situate pe laturi opuse.

Vom da mesei un aer de sărbătoare dacă poziționăm în centru o decorațiune sau una/ mai multe lumânări, crengi de brad, globuri etc.

Farfurii și tacâmuri

Numărul de farfurii și tacâmuri variază în funcție de felurile de mâncare pe care le serviți. Se va pune o farfurie mare, întinsă peste care se va așeza farfuria de aperitiv. Dacă se servește și supă, bolurile sau farfuriile adânci vor fi aduse la masă după consumarea aperitivelor și strângerea farfuriilor mici.
De asemenea, farfuriile de desert vor fi așezate pe masă după ce tot ce a fost folosit pentru felul principal s-a strâns.
Lingura și cuțitul se poziționează în partea dreaptă a farfuriei, furculița în stânga. În cazul unei mese mai formale, fiecare fel va avea tacâmurile dedicate, așezate în ordinea în care tacâmurile vor fi folosite. Lingurița pentru desert se așează paralel cu marginea mesei, deasupra farfuriei.

În cazul în care unul dintre feluri este cu pește, este obligatorie schimbarea tacâmurilor. De asemenea pentru desert și cafea vor trebui oferite lingurițe separate.

Paharele, câte punem și de care?

La fel ca și în cazul mâncării, anumite forme de pahare sunt dedicate anumitor băuturi. La începutul mesei se poziționează obligatoriu un pahar pentru apă în dreptul fiecărei farfurii. Cum nu știm ce fel de băutura va dori fiecare comesean, nu este recomandat să așezăm multe feluri de pahare de la început.

Dar vom avea la îndemână tipuri diferite de pahare pentru a le oferi celor care doresc bere, vin alb sau rose, vin roșu, șampanie sau cocktail. De asemenea este nevoie de pahare de alt tip dacă vom servi un aperitiv sau un digestiv. Nu punem whisky în pahare de vișinată și nici limoncello în pahare de șampanie.

Cum servim mâncarea?

Nu aducem cratița cu friptură sau oala cu sarmale la masă, chiar dacă suntem între prieteni sau rude. Un plating frumos al aperitivelor și mâncărurilor servite va încânta invitații și va contribui la atmosfera de sărbătoare.
Aperitivele se vor pune pe platouri, frumos așezate și decorate cu bucățele de legume, murături, măsline, boabe de strugure, nuci etc, în funcție de ceea ce conțin. Printre platouri vom decora cu mici crenguțe de brad, lumânări sau o ghirlandă de beculețe.

Supa sau sarmalele le vom așeza într-un castron, mămăliga pe un platou, pâinea tăiată și aranjată în coșulețe, pe un șervet curat. Toate sosurile, ca și sarea și piperul vor fi puse în castronașe sau boluri mici.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Șervețelele pot schimba complet imaginea mesei

Există opțiunea unor șervete de pânză, asortate cu fața de masă. Dacă avem și inele decorative, împachetăm frumos șervetele (există tutoriale variate) și le așezăm în stânga farfuriei sau pe farfurie. Cealaltă variantă este utilizarea șervețelelor de hârtie, colorate și de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *