Cum să ai o bucătărie organizată și să eviți haosul. Câteva trucuri te vor ajuta să ai mai mult spațiu

Bucătărie organizată Foro: Pexels

Știm cu toții că bucătăria este inima unei gospodării. Dar uneori, acolo este și locul unde se adună cele mai multe lucruri, mai mult sau mai puțin utile. Astfel că este suficient un timp scurt de neatenție, pentru a se instaura haosul în bucătărie. Dar drumul până la o bucătărie organizată nu e chiar așa de lung.

„Dacă facem bucătăria mai primitoare și mai ușor de folosit, suntem mult mai înclinați să ne distrăm și să o folosim pentru a pregăti mese bune și nutritive, pentru că nu pare copleșitoare”, spune Katherine Blackler, organizatoare profesionistă și designer de interior, de la sortmyspace.co.uk.

Și, având în vedere că încă sunt multe persoane care lucrează de acasă, este foarte important să ne ocupăm de acest spațiu.

Iată șapte sfaturi de la profesioniști, pentru a avea o bucătărie organizată

1. Dezordinea vine din interior spre exterior

Poate părea contraintuitiv, dar dacă v-ați decis să vă puneți bucătăria în ordine, trebuie să începeți cu interiorul dulapurilor și sertarelor, mai degrabă decât cu ceea ce se află pe suprafețe. Astfel veți crea spațiu pentru obiectele care au nevoie să stea în dulapuri.

Goliți conținutul pe blatul de masă, astfel încât să puteți vedea cu ușurință toate obiectele și să faceți o bună treiere a lor, arată The Guardian.

2. Concentrați-vă pe zone

„Determinați-vă proprietatea principală. Alegeți întâi zonele la care nu trebuie să vă ghemuiți sau să vă întindeți prea mult pentru a ajunge, deci rafturile superioare ale dulapurilor de sub tejghea, blaturile și rafturile inferioare ale dulapurilor de perete. Aceste zone ar trebui să conțină obiectele sau produsele alimentare pe care le folosiți cel mai frecvent”, sugerează Blackler.

„Apoi, mutați produsele alimentare pe care le folosiți mai puțin, cum ar fi pachetele de orez și paste, într-o zonă relativ ușor de ajuns și puneți mai aproape obiectele sau alimentele pe care le folosiți cel mai des”, mai spune ea.

3. Stivuiți obiectele pe cât posibil

„Faptul de a putea stivui și depozita este genial pentru optimizarea spațiului, așa că acordați atenție obiectelor care pot fi stivuite”, mai spune Blackler. Depozitarea tigăilor este un exemplu în acest sens, ori a cratițelor de dimensiuni diferite.

4. Desemnați un loc unde să „adunați” dezordinea

„Identificați obiectele care se adună de obicei pe blat și lăsați o tavă, un bol sau un recipient mic pentru a ține micile mărunțișuri care ar fi în mod normal împrăștiate pe aceste suprafețe”, spune Blackler. În acest fel, va fi evident când bolul este plin și puteți începe să le reașezați sau să aruncați ceea ce este inutil. În loc să lăsați un teanc de hârtii să se adune, Blackler sugerează să adăugați un dosar de reviste pe tejgheaua din bucătărie, deoarece acesta ocupă mai puțin loc și arată mai ordonat

5. Folosiți recipiente

Dacă vi se întâmplă deseori să vă fie groază să deschideți un dulap de teamă că toate lucrurile o iau la vale, este cazul să investiți în niște cutii sau recipiente simple care să servească drept sertare improvizate. „Ați putea crea o cutie pentru toate alimentele pe care le folosiți la micul dejun, astfel încât să puteți, dintr-o singură mișcare, să scoateți toate produsele tartinabile și să faceți o alegere fără să ajungeți cu 12 borcane și sticle individuale pe blat”, mai spune ea.

Recipientele transparente vă pot ajuta să vedeți când nu mai aveți ceva. Acest set de recipiente de depozitare din cinci piese, de exemplu, este ideal pentru articole precum cerealele pentru micul dejun și legumele, creând dulapuri ordonate și organizate.

Blackler recomandă, de asemenea, să păstrați diferitele accesorii pentru orice gadgeturi mari, cum ar fi roboții de bucătărie, într-o singură cutie pentru a localiza mai ușor ceea ce căutați.

6. Reduceți aglomerarea blatului

Dacă aveți dulapuri suspendate, sub este un spațiu ideal pentru cârlige în care să atârnați cești sau suporturi pentru ustensile de bucătărie. De asemenea, nu uitați să „gândiți pe verticală”. Articole precum cărțile de bucate și plăcile de tocat sunt toate mai bine depozitate în poziție verticală și dau aspectul de bucătărie organizată.

7. Fiți inteligent în ceea ce privește cumpărarea în vrac

Uneori, cantitatea mare de alimente vrac pe care încercați să o depozitați poate face ca o bucătărie să arate haotică. Dar cu puțină inteligență, asta se poate rezolva. Puteți crea „un depozit” în altă parte în casă pentru elementele care încarcă bucătăria sau spațiul din dulapuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *