Lacto-fermentarea, cunoscută și sub denumirea de fermentație pe bază de sare, este un proces sigur și ușor de conservare acasă. Tot ce avem nevoie este echipamentul potrivit și să urmăm o rețetă simplă! Dincolo de varză și castraveți sau conopidă, putem pune chiar și roșii la murat, după cum arată Revolution Fermentation.
Spre deosebire de alte tipuri de conservare, lacto-fermentarea este complet sigură, fără risc de intoxicație alimentară. Secretul procesului este aciditatea care se creează în mod natural în borcane. Niciun risc de botulism!
Legumele fermentate au, de asemenea, multe beneficii pentru sănătate. Sunt pline de probiotice, mai digerabile decât crude și nutrienții lor sunt conservați, chiar potențați, prin acțiunea bacteriilor bune. Și mai presus de toate, au un gust atât de bun!
Cum pui roșii la murat
Roșiile pot fi lacto-fermentate, dar rezultatele nu sunt aceleași ca atunci când sunt conservate în bulion. În timpul fermentației, roșiile capătă aciditate și își pierd puțin textura. Totuși, roșiile cherry sunt delicioase. De asemenea, roșiile verzi (gogonelele) pot fi și fermentate cu mai mult succes.
Avem nevoie de:
- 2 – 3 roșii mari, coapte și ferme
- 20 g sare
- ¼ ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 mână busuioc (sau plante aromatice)
- Apă
Cum procedăm:
Puneți roșiile, ceapa, usturoiul și busuiocul în borcan. Dacă este posibil, lăsați roșiile întregi. Dacă nu, tăiați în sferturi.
Adăugați sarea în borcan. Acoperiți cu apă. Aveți grijă ca legumele să fie scufundate în apă și închideți borcanul și lăsați la fermentat minim 10 zile. Păstrați apoi în loc răcoros sau la frigider
Pentru ca roșiile să nu se înmoaie prea tare, există un mic secret. Specialiștii spun că putem adăuga un sfert de linguriță de clorură de calciu la un borcan de 1 litru cu roșii murate,
În industria alimentară, clorura de calciu este folosită ca aditiv alimentar (E509), fiind utilizată pentru a întări textura fructelor și legumelor conservate și în producția de brânză, unde ajută la coagularea laptelui.