Cred că pieptul de pui la grătar a devenit simbol pentru tot ce înseamnă cură de slăbit sau mâncat dietetic. Într-un top 5 al alimentelor consumate, pieptul de pui este cu siguranță prezent.
Ce mulți dintre noi știm este că avem de-a face cu o carne de pasăre foarte slabă ce, dacă nu e gătită cu grăsime, nu prea are gust. Cum grăsime nu putem să punem prea multă, gustul este bine să-l dăm din frăgezirea cărnii și din condimentarea ei. Ar mai fi și alte trucuri. Ți le prezint mai jos:
Marinează carnea înainte de gătit
Ingrediente pentru marinadă: Amestecă ulei de măsline, suc de lămâie, usturoi zdrobit, ierburi (rozmarin, cimbru, oregano), sare și piper.
Timp: Lasă pieptul de pui în marinadă timp de cel puțin 30 de minute, ideal câteva ore. Marinarea ajută la frăgezire și la absorbția aromelor. Nu trebuie să fii cine știe ce priceput în așa ceva. Pune-le pe toate după cum simți și învață din greșeli. Câteodată câteva picături de lămâie, sare și cimbru pot da un cu totul alt gust cărnii slabe de pui. Dacă te grăbești, lasă puiul la marinat de seara până a doua zi, când vrei să-l gătești.
Condimentează generos
Folosește condimente precum paprika afumată, pudră de usturoi, chimen sau un mix de condimente pentru pui. Aplică-le uniform pe ambele părți ale cărnii înainte de gătit.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Nu vorbim aici de celebrul mix „Delikat” din comerț ce conține potențatori de aromă, ci de ierburi aromatice obișnuite, uscate. Nu exagera însă cu ele pentru că se pot arde în procesul gătirii. Mai lasă câteva pentru a fi adăugate și spre finalul timpului de gătire.
Gătește la temperatura potrivită
- La tigaie: Prăjește puiul la foc mediu spre mare pentru a sigila sucurile, apoi reduce focul pentru a-l găti uniform.
- La cuptor: Setează temperatura la 180-200°C și acoperă carnea cu folie de aluminiu pentru a preveni uscarea. În ultimele 5-10 minute, scoate folia pentru o crustă rumenă.
Dacă nu ai prea mult timp la dispoziție, poți să gătești puiul și într-o tigaie antiaderentă cu foarte puțin ulei. Nu este nevoie să adaugi apă deoarece gustul se va dilua, iar în plus își lasă și puiul apă.
Adaugă un sos
Sosuri: Poți servi pieptul de pui cu sosuri precum cel de ciuperci, lămâie și unt, sau iaurt cu usturoi și ierburi.
Un alt dressing foarte bun și rapid pe care îl poți face este să iei niște iaurt grecesc scurs bine de zer și să îl amesteci cu mărar, usturoi tocat bine, ulei de măsline. Mult mai sănătos decât variantele la plicuri existente în comerț. Muștarul este și el iarăși un dressing ce dă aromă cu puține calorii.
Nu îl găti excesiv
Atunci când gătești carne slabă nu este indicat să pleci de lângă tigaie/cratiță. Amână orice alte activități ai de făcut prin casă pentru că te poți lua cu treaba și să uiți de pieptul de pui pe aragaz sau în cuptor. Odată uscat, o să îți fie greu să mai restabilești gustul. Textura uscată, fadă este cea care vine cu cel mai mult dezgust legat de pieptul de pui.
Lasă-l să se odihnească
Ca în cazul oricărei fripturi, este bine să lăsați carnea să se odihnească după ce o scoateți din tigaie. După gătire, lasă pieptul de pui să se odihnească 5-10 minute. Astfel, sucurile se redistribuie, iar carnea devine mai suculentă. Nu te apuca să îl tai imediat cu cuțitul.
O altă soluție ca friptura ta să aibă gust ar fi să o alături unor salate gustoase. Alături de un avocado copt bine, de roșii uscate, de o salată cu legume cu gust, cât mai naturale, de o lămâie aromată, de un ulei de măsline extravirgin.
Leguminoasele vin și ele cu gust și nutrienți: fasole roșie, năut, păstăi edamame. Quinoa, boabele de porumb, muștarul, dressingul de iaurt grecesc, câteva scalii de parmezan.
Vrem ca mâncarea să aibă gust și să rămână o bucurie și atunci când vrem să slăbim sau să mâncăm mai sănătos și este normal să ne dorim acest lucru. Cu puțină imaginație și bune intenții sunt absolut sigură că vom reuși.