O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania a identificat o metodă simplă și eficientă pentru a obține o cafea mai tare folosind mai puțină cafea măcinată. Studiul, publicat în revista Physics of Fluids a editurii AIP Publishing, s-a concentrat pe procesul de preparare prin tehnica „pour-over” (turnare manuală), una dintre cele mai populare metode de infuzare a cafelei în prezent, notează SciTechDaily.
În fiecare an, se consumă zeci de miliarde de kilograme de cafea la nivel mondial. Totuși, planta de cafea are nevoie de condiții specifice pentru a se dezvolta, iar schimbările climatice fac ca zonele tradiționale de cultivare să fie tot mai greu de exploatat. În acest context, cercetătorii și-au propus să optimizeze utilizarea cafelei măcinate pentru a răspunde cererii globale tot mai mari.
Secretul: înălțimea de turnare și jetul de apă potrivit
„Ceea ce recomandăm este ca turnarea apei să se facă de la o înălțime cât mai mare, păstrând în același timp un flux laminar, în care jetul nu se destramă atunci când atinge zațul de cafea”, a explicat autorul Ernest Park.
Conform studiului, utilizarea unui jet gros de apă — așa cum este cel oferit de ceainicele tip gooseneck — este ideală pentru a menține un flux laminar și o înălțime de turnare eficientă. Jetul puternic, dar controlat, creează o adevărată „avalanșă” în patul de cafea măcinată, antrenând particulele într-o mișcare recirculară. Acest proces permite o amestecare mai bună a apei cu cafeaua, ceea ce duce la o infuzie mai intensă și mai aromată, fără a fi nevoie de o cantitate mare de cafea.
Dimpotrivă, un jet prea subțire nu reușește să genereze acest efect.
„Dacă ai un jet subțire, acesta tinde să se destrame în picături”, a explicat Margot Young. „Asta trebuie evitat în cazul metodelor pour-over, pentru că înseamnă că jetul nu poate amesteca eficient zațul de cafea”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Cum au reușit să vizualizeze procesul de preparare
Pentru a înțelege mai bine dinamica interacțiunii dintre apă și cafea măcinată, cercetătorii au folosit nu doar boabe de cafea, ci și particule transparente iluminate cu laser, într-o pâlnie de sticlă. Această abordare a oferit o imagine clară asupra modului în care jetul de apă pătrunde și agită straturile de cafea.
Deși echipa nu intenționează să continue cercetările pe tema cafelei, autorii spun că mai sunt mulți alți parametri de explorat — cum ar fi influența dimensiunii particulelor de cafea asupra proceselor fizico-chimice din timpul infuziei.
„Putem învăța cu adevărat ceva atât din punct de vedere chimic, cât și fizic, uitându-ne la ceea ce se întâmplă în bucătărie”, a declarat Arnold Mathijssen. „Acest lucru duce la o știință nouă, acolo unde nu te-ai aștepta”.