Cum îți susține sănătatea cel mai consumat fruct din lume, conform specialiștilor de la Clinica Mayo / Cum poți integra mărul într-o rețetă de pilaf

Pilaf cu mere ID 100591748 © Jenifoto406 | Dreamstime.com

Știai că merele sunt cele mai consumate fructe din lume? Numai în SUA se consumă aproape opt kilograme de mere de persoană în fiecare an. În timp de în România statisticile indică un consummediu anual de mere în jur de 30 de kg/persoană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Merele sunt ușor de găsit, simplu de consumat, chiar și în mers, și versatile la gătit și sau atunci când le coacem în cuptor, oferind, totodată, potrivit mayoclinichealthsystem.org, o mulțime de avantaje pentru sănătate. Pentru a obține cele mai multe beneficii, alege fructul întreg, în locul sucului.

Cum susțin merele sănătatea generală

Există un sâmbure de adevăr în vechea zicală „Un măr pe zi ține doctorul departe”. Iată cum un măr zilnic poate susține sănătatea generală:

  • Antioxidanți – Aceste substanțe reduc inflamația, ajută digestia și oferă protecție împotriva cancerelor precum cel colorectal, pulmonar și anumite forme de cancer de sân. De asemenea, antioxidanții pot reduce riscul de astm, îmbunătățesc funcția pulmonară și reglează nivelul zahărului din sânge, explică nutriționista Corrinna Lenort este, din cadrul departamentului de Consiliere și Educație Nutrițională din Fairmont, Minnesota.
  • Fibre – Fibrele ajută la pierderea în greutate prin încetinirea digestiei, reduc constipația oferind volum și promovează sănătatea intestinală. Ele scad riscul bolilor de inimă prin reducerea colesterolului și a tensiunii arteriale. De asemenea, ajută la scăderea glicemiei.
  • Hidratare – Un măr conține 85% apă, așa că poate potoli setea.

Ce fitonutrienți conțin merele

  • Fisetină, care poate proteja împotriva pierderilor de memorie și îmbunătăți sănătatea creierului.
  • Pectină, care acționează ca un prebiotic, adică „hrană” pentru bacteriile bune.
  • Quercetină, care protejează creierul de stresul oxidativ, inhibă bacteriile dăunătoare din intestin și întărește sistemul imunitar.

Cum să alegi și să păstrezi merele

Dulci sau acrișoare, moi sau crocante, merele sunt disponibile tot timpul anului și nu sunt costisitoare, mai ales toamna și iarna. Cumpără mere ferme, cu o culoare intensă și coajă netedă, fără lovituri sau tăieturi. Micile pete maro deschis nu afectează gustul. Păstrează merele într-o pungă de plastic în frigider, până la șase săptămâni după cumpărare.

Cum să adaugi merele în dieta zilnică

O porție de măr proaspăt înseamnă un măr mic sau, dacă l-am tăia cuburi sau rade, o cană medie/cup. Încearcă aceste moduri simple de a profita de beneficiile merelor pe parcursul zilei:

  • Așează felii de măr peste cotlete de porc, pentru a adăuga suculență și aromă în timpul gătitului.
  • Înmoaie felii de măr în unt de arahide, pentru o gustare bogată în proteine.
  • Adaugă bucăți de măr într-o salată de ton, într-un sandwich sau o salată principală.
  • Îmbunătățește terciul de ovăz de dimineață, amestecând mere tăiate cuburi mici și nuci.
  • Presară scorțișoară, mix de condimente pentru plăcintă de mere sau nucșoară pe felii de măr și adaugă o linguriță de iaurt simplu, fără grăsime, pentru un desert rapid.

Orez sălbatic cu merișoare și mere

Merele adaugă culoare și textură crocantă, de exemplu, orezului integral, și poate fi servit cald sau rece, ca prânz dietetic sau garnitură pentru carne sau pește la grătar sau la cuptor.

Ingrediente pentru 8 porții

  • 1/4 cană migdale feliate
  • 3 căni de apă
  • 1 1/2 căni orez sălbatic, spălat și scurs
  • 1/2 cană merișoare uscate, fără zahăr adăugat
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet de vin roșu
  • 1 lingură zahăr
  • 2 mere Granny Smith, fără cotor și tăiate cuburi

Mod de preparare

  • Preîncălzește cuptorul la 160°C. Unge o tavă cu ulei sau tapetează cu hârtie de cuptor.
  • Întinde migdalele pe tavă și coace-le, amestecând ocazional, până devin aurii, aproximativ 10 minute. Pune-le deoparte să se răcească.
  • Într-o cratiță medie, adu la fierbere cele 3 căni de apă. Adaugă orezul. Redu focul, acoperă și fierbe timp de 45-60 de minute, adăugând apă dacă e nevoie. Scurge printr-o sită fină.
  • Pune orezul înapoi în cratiță și adaugă merișoarele. Acoperă și lasă deoparte.
  • Într-un bol mic, bate uleiul cu oțetul și zahărul.
  • Taie merele cuburi. Într-un bol mare, combină orezul cu merele. Adaugă sosul și amestecă bine.
  • Servește cald sau rece. Presară migdalele deasupra.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *