În afară de nevoie de a menține cât mai puțin reci sau înghețate alimentele din frigider sau congelator, într-o situație de pană prelungită de curent, o soluție este aceea de a le găti rapid. Gătite rezistă mai mult timp într-o atmosferă rece cum e în beci, decât negătite.
Dar care sunt soluțiile pentru a găti atunci când locuiești la bloc și lipsește curentul electric? Din fericire, în lipsa alimentării cu curent electric alimentarea cu gaze funcționează, în mod normal. Încetează să funcționeze doar centralele pentru încălzire, care au nevoie de curent electric pentru a rămâne în funcțiune.
Dar dacă nu suntem conectați la gaze sau din cine știe ce motiv, poate al complicațiilor tehnice imprevizibile sau panicii, lipsesc și gazele? Cum putem găti la bloc, așadar, dacă nu avem gaze? Sau invers, putem lua în calcul că lipsesc ambele sau că lipsesc doar gazele și în mod normal gătim cu gaze? Ce rezerve și ce soluții pot fi utile în astfel de situații, de alimente și de resurse energetice pentru gătit?
În primul rând, ca tip de alimente, în afară de apă, din rezervele pe care e preferabil să le avem în casă nu pot lipsi:
-conserve care să asigure o parte din mese, animale și vegetale
-alimente uscate și cu termen lung de valabilitate, de tip paste, orez, făină, cartofi, ceaiuri, cafea, zahăr, brânzeturi uscate
-alimente ambalate în vid
-alimente congelate
Miniaragaz cu alcool, pe sistemul minibuteliei de camping
De departe, soluția cea mai simplă este să avem depozitată la loc sigur o butelie cu gaze de tipul celei de camping. Trebuie așezată în balcon într-un colț unde nu bate vântul sau chiar în bucătărie, similar, într-un loc sigur. Există în ultimii ani foarte multe modele, pe modelul aparatelor cu petrol, de pe vremuri. Funcționează cu alcool industrial denaturat, de 90 de grade sau peste.
Pe același principiu, au apărut mai nou sisteme mici și la prețuri pentru toată lumea, cu alcool. Pot fi și mai mari, pentru camping sau picnic, dar pot fi și mai mici. Se așează sub un grătar de metal cum sunt cele de cuptor, pe care se așează oala în care gătim.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
A treia soluție, un pic mai complicată, rămâne grătarul, pentru care e nevoie de lemne si cărbuni. Le putem ține depozitate undeva în garaj sau în debara dacă e loc, chiar într-un dulap de balcon. Un mic grătar de balcon ne poate salva uneori. Iar dacă vecinii nu sunt din categoria celor nesuferiți sau nu există un regulament care să împiedice această posibilitate, se poate folosi și în mod obișnuit. În caz contrar, se poate folosi undeva jos, în aer liber, unde nu sunt pericole și nu deranjează.
O altă soluție care care presupune costuri mai mari: o plită electrică de 12 V, alimentată cu un panou solar, dacă balconul este orientat spre soare și panoul poate da un bun randament.
În ceea ce privește ordinea de gătire în astfel de situații, trebuie început cu alimentele cele mai ușor perisabile. În ordine, peștele, carnea, ouăle, apoi legumele și verdețurile.