Se întâmplă uneori să vrem să preparăm ceva de mâncare pentru care avem nevoie de cantități precise, mai ales când e vorba de aluaturi sau creme pentru deserturi, și să nu avem un cuptor la dispoziție.
Există o serie de echivalențe consacrate în lumea gastronomiei, fiecare lingură sau linguriță rasă de aliment fiind asimilată cu un număr precis de grame, dintr-un anumit aliment. Și asta, pentru că diferă greutatea specifică a fiecăruia pe unitate de volum, o lingură de zahăr, o lingură de făină sau o lingură de ulei, de exemplu, având greutăți diferite. Vorbim de linguri obișnuite, de masă.
În principiu, un praf de sare, cum întâlnim uneori în rețetele tipărite, nu este o cantitate aleatorie. Înseamnă aproximativ 3 grame, iar asta echivalează cu cantitatea pe care putem să o luăm între primele trei degete, index, arătător și mijlociu.
Dar dincolo de capitolul „un praf de sare”, cât înseamnă o lingură sau o linguriță din alimentele pe care de regulă e nevoie să le cântărim?