Cum ajuți un fruct de avocado să se coacă după ce l-ai cumpărat. Dar dacă l-am tăiat și e prea crud? / Ce sunt fructele climaterice

avocado, coacere, cum ajuti avocado sa se coaca foto: pexels.com/@Foodie Factor

Cu profilul său nutrițional aparte – bogat în polifenoli și grăsimi benefice pentru sănătate, fructul de avocado este delicat din punctul de vedere al momentului optim când trebuie consumat. Nici prea devreme, pentru că gustul și textura nu sunt plăcute, nici prea târziu, când poate începe să se altereze fără să ne dăm seama, în coaja lui precum o carapace.

Spre deosebire de alte fructe, cele de avocado se culeg întotdeauna crude, și ajung la maturitate după ce sunt culese, după cum explică Dario Bressanini, un chimist alimentar italian, pentru publicația agrodolce.it.

Durează puțin momentul când avocado e cel mai bine de consumat

Au un punct exact în care sunt coapte, care nu durează mult, spune el. Motiv pentru care este mai bine să cumpărăm fructe de avocado mai verzi și să le așteptăm să se coacă, pentru că cele care par coapte e foarte posibil să fie prea coapte.

Atenție însă și la cele verzi, după ce le-am cumpărat, avertizează el: se poate întâmpla ca în ziua  precedentă un avocado să nu fie copt încă, pentru ca la distanță de doar câteva minute să ajungă să depășească punctul optim și să devină prea copt.

„Față de alte fructe, după ce ajunge la maturitatea biologică, un avocado poate să rămână pe crengă chiar și luni de zile. Este un fruct climateric, se coace după ce este cules. Doar după ce este cules se declanșează mecanismele enzimatice care duc la maturitatea completă a fructului, cu miezul care devine mai moale și, în cazul soiului Hass, cu coaja care se înnegrește. Un avocado este bun pentru consum când este un pic moale atunci când apăsăm pe el cu degetul”, explică Bressanini.

Fructele care coc după ce sunt culese sunt definite fructe climaterice, pe lângă avocado având această caracteristică bananele, kiwi, piersicile, perele și roșiile.

Mai jos câteva metode pentru a ajuta fructul de avocado să ajungă la maturitate printr-un proces controlat.

Poziționat la lumină

Este procesul cel mai natural de coacere și cel mai simplu de pus în practică. Nu trebuie să facem nimic, în afară de a așeza fructul într-un loc uscat și luminos unde să așezăm fructul expus la lumină directă. Asta, până când începe să se schimbe la culoare și apăsând pe el simțim că este puțin moale, fără să așteptăm să devină foarte moale.

Într-o pungă de hârtie

O pungă de hârtie închisă face să se conserve în interiorul ei cât mai multă etilenă, un compus pe care fructul îl produce și care contribuie la coacere. Mai multă etilenă înseamnă că ajunge mai repede la maturitate. Dar sunt total nerecomandate pungile de plastic, pentru că împiedică fructul să respire și reține prea mult umiditatea.

Împreună cu mere, banane, roșii

Grupând mai multe fructe climaterice între ele nu facem altceva decât să sporim expunerea la etilena produsă de toate la un loc. Și să accelerăm procesul de coacere. Dintre toate, cea mai mare cantitate de eltilenă o eliberează bananele și merele, dar și alături de roșii este o soluție bună.

Dacă avem mai multe fructe de avocado și vrem să se coacă în același timp, le lăsăm toate la un loc. Dacă vrem să se coacă pe rând, le separăm și urmăm regulile de mai sus pentru accelerarea coacerii doar pentru cât avem nevoie pe termen scurt.

Așezat într-un bol cu boabe de orez dedesubt

Boabele de orez, sau chiar făina de orez, au capacitatea de a absoarbe etilena emanată și ajută astfel fructul de avocado să se coacă mai repede.

Făina și boabele de orez se pot apoi consuma, nu se modifică și nu au nicio contraindicație dacă au stat alături de fructul de avocado.

În cuptor

În cazul în care cineva vrea să consume fructul dar nu este încă suficient de copt, o soluție recomandată este aceea de a-l așeza în cuptor. Învelit în folie de aluminiu sau hârtie de copt, se așează în tava aragazului la circa 90 de grade timp de circa zece minute, după cum recomandă chimistul citat. Sau mai puțin, dacă deja e moale.

Ce soluții există dacă l-am tăiat  dar nu e prea  copt

În cazul în care am tăiat un fruct crezând că e suficient de copt dar nu e, există soluții. Pe suprafața lui deschisă, unde l-am tăiat, turnăm suc de lămâie pentru a-l împiedica să se înnegrească, oxidează foarte ușor fructul de avocado. Apoi lipim la loc cele două jumătăți și în înfășurăm în folie de plastic alimentară, așezându-l apoi în frigider.

Trebuie consumat însă cât mai repede posibil, de principiu, pentru că acolo unde a fost tăiat tinde să se înnegrească oricum și să își piardă calitățile nutriționale – enzimele oxidează polifenolii și îi descopun, explică Bressanini.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *