Columbia este una dintre țările cu cea mai mare producție de cafea din lume. În Columbia, 563 de mii de familii își câștigă traiul din cultivarea cafelei pe mici ferme de maximum 2 hectare. Doar 5% dintre ferme au o întindere mai mare.
Munca în familie este motorul fiecărei cești de cafea columbiană de calitate și a dat naștere unei culturi vii de aproape 200 de ani, recunoscută astăzi la nivel mondial drept patrimoniu imaterial al umanității: „Peisajul cultural al cafelei”.
Pe plantațiile de cafea, toată lumea contribuie, inclusiv cei mici, care ajută în timpul liber. Așa învață să iubească pământul și să păstreze tradiția. Femeile joacă un rol esențial în industria cafelei, 30% dintre fermele columbiene de cafea sunt conduse de femei, care și-au demonstrat priceperea și capacitatea de a susține culturile și familiile lor.
Sezonul recoltei
Munca pe plantațiile de cafea diferă în funcție de sezon. În zona centrală a țării sunt două perioade de recoltare pe an, cea mai mică, numită „traviesa” sau „mitaca”, între aprilie și iunie și cea principală, cu producție mai mare, între septembrie și decembrie.
În aceste luni, recoltarea boabelor de cafea este activitatea principală. Pregătirile încep cu o lună înainte, pentru ca acea ceașcă bună de cafea pe care o savurezi dimineața să fie perfectă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Pregătirile implică revizuirea și ajustarea mașinilor pentru desfacerea cafelei, pregătirea spațiilor pentru uscare, achiziționarea de găleți din plastic sau răchită care se prind la brâu pentru culegerea boabelor de cafea, amenajarea „cuartelurilor”, adică dormitoarele pentru muncitorii sezonieri.
Deși pe micile ferme munca este realizată în mare parte de familie, în sezonul de recoltare este necesar să se angajeze culegători pentru a aduna toți boabele la timp, evitând pierderile.
O zi tipică în timpul sezonului de recoltare
Munca începe la 4:30 dimineața, când femeile aprind cuptorul cu lemne pentru a pregăti cafeaua. La 5:30, toți membrii familiei și lucrătorii sunt gata să savureze prima ceașcă de cafea a zilei.
La ora 6 dimineața, merg spre loturile de cultură, fiecare cu un „coco” (coș) și un sac pentru cireșele de cafea. Boaba de cafea, așa cum o cunoaștem noi este de fapt sâmburele cireșei de cafea, fructului.
La ora 7 se întorc pentru micul dejun, de obicei o combinație de fasole și orez din ziua precedentă, cu ouă, carne prăjită, arepa și ciocolată.
După micul dejun, se întorc la lucru, având la ei o băutură numită „bogadera” (apă cu zahăr de trestie și lămâie) și un radio mic pentru știri și muzică.
La prânz, se întorc acasă cu sacii plini de cireșe de cafea pentru a le cântări și verifica dacă au fost culese doar cele coapte. Prânzul este de obicei o supă cu cartofi, manioc, banane și carne de porc, servită cu orez, carne prăjită, banane prăjite și arepa.
După 15 minute de odihnă, revin pe loturile de cultură până la ora 5 sau 6 seara.
La 6 seara, cântăresc cafeaua recoltată și o depozitează. După cină, la ora 6:30, familia savurează un platou de fasole cu orez, ouă, bacon, banane prăjite și o ceașcă mare de cafea.
Procesul de ulterior recoltării
Etapele de după recoltare influențează direct calitatea cafelei. După decorticare, boabele sunt fermentate între 12 și 36 de ore, în funcție de altitudine și temperatură. Apoi sunt spălate și uscate la soare.
Boabele sunt întinse în straturi subțiri și răscolite constant pentru a se usca uniform. Cafeaua trebuie să atingă o umiditate de 11,5% pentru a evita mucegaiul sau uscarea excesivă, care afectează prețul și calitatea. În egală măsură nu trebuie să fie nici prea uscată.
Beneficiile cafelei sunt cunoscute, dar nu trebuie să uităm că nici nu putem face exces. Trei cești pe zi par să fie cantitatea ideală pentru un om sănătos.
Amănunte despre procesul complet de prelucrare și transformare a cafelei puteți afla în acest video.