Ministerul Agriculturii va începe, în perioada următoare, plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei (circa 400 milioane euro), în acest an fiind afectate major îndeosebi culturile de porumb şi floarea soarelui, a declarat marţi Violeta Muşat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), la o conferinţă de specialitate, transmite Agerpres.
„În această perioadă vom începe plata despăgubirilor pentru secetă, în valoare de 2 miliarde de lei, reprezentând circa 400 de milioane de euro. Ieri (luni, n.r.) s-a finalizat campania de depunere a cererilor pentru despăgubirile la secetă, urmând ca în următoarele 5 zile lucrătoare să fie transmise situaţiile centralizatoare după care Ministerul Agriculturii va efectua efectiv plăţile în conturile fermierilor”, a menţionat Violeta Muşat, la ZF Agrobusiness Summit 2024.
Al treilea an de secetă
Ea a subliniat că seceta din acest an a afectat major îndeosebi culturile de porumb şi floarea soarelui. „Anul 2024 a fost influenţat major de seceta instalată pe o mare parte a teritoriului agricol, al treilea an de secetă, care a afectat major îndeosebi culturile de porumb şi floarea soarelui. Deşi recoltele din acest an asigură necesarul intern, ele vor conduce la micşorarea aportului la export, cu influenţă semnificativă asupra balanţei comerciale de produse agroalimentare.
Precipitaţiile înregistrate au fost reduse cantitativ şi chiar absente în toate regiunile, exceptând unele areale agricole reduse din vestul, nordul şi centrul ţării, unde s-au înregistrat cantităţi de apă mai însemnate. Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înfiinţate în toamna anului 2023, dar mai ales în primăvara anului 2024, care a fost caracterizată printr-o lipsă masivă de precipitaţii. Înţelegem dificultăţile cu care se confruntă sectorul agricol şi ne concentrăm toate eforturile pentru a oferi soluţii rapide şi eficiente prin măsuri de sprijin concret şi de adaptare la noile realităţi”, a adăugat ea.
Fermierii primesc sprijin
Potrivit acesteia, Ministerul Agriculturii rămâne ferm angajat în sprijinirea fermierilor români şi va continua să lupte „pentru protejarea intereselor lor, asigurând securitatea alimentară şi sustenabilitatea agriculturii româneşti”.
„Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Guvernul României a acţionat pentru reducerea influenţei negative a acestor fenomene şi compensare a pierderilor fermierilor printr-o serie de măsuri însemnate şi continuă să sprijine fermierii români prin măsurile esenţiale de sprijin alocate din bugetul de stat. Măsurile de sprijin alocate de la bugetul de stat au însumat, anul acesta, până în prezent, 2,3 miliarde de euro. Zece măsuri de la bugetul de stat au fost ca ajutoare naţionale tranzitorii în sectorul vegetal şi animal pentru campania 2023, în valoare de 214 milioane de euro”, a completat Muşat.
Conform secretarului de stat, cinci măsuri de plăţi directe au fost pe cadrul Ucraina, suma acordată fiind de 472,3 milioane de euro. Circa 92,9 milioane de euro a reprezentat ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Pentru două programe de investiţie în reproducţie în două sectoare importante suin şi avicol, cu 63 de obiective de investiţii, s-au plătit până în prezent 147,2 milioane de euro, urmând ca până la finalul anului 2024 să fie finalizate încă 31 de obiective.
Două scheme de ajutor de stat
„Tot de la bugetul de stat, mai avem două scheme de ajutor de stat sub formă de grant la creditele acordate, în valoare de 725,1 milioane de euro, din care programul Rural Plus şi schema de ajutor de stat Creditul fermierului. În acest moment facem plăţile pentru subvenţiile acordate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, în valoare de 1,2 miliarde de euro, care reprezintă un procent de 70% din cuantumul intervenţiilor din Fondul European de Garantare Agricolă şi 85% din măsurile din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală”, a mai precizat oficialul citat.
Ea a arătat că, de la 16 octombrie până la 1 decembrie, se acordă avansuri sub formă de subvenţii derulate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
„Tot în această perioadă am alocat 79,4 milioane de euro pentru plata motorinei pentru trimestrul trei. Toate aceste măsuri ne-au dat posibilitatea să sprijinim agricultorii pentru însămânţarea până în prezent a unei suprafeţe reprezentând 60% din suprafaţa preconizată la grâul de toamnă, 90% la orzul de toamnă – şi a unei suprafeţe mai mari cu 7% decât cea prevăzută la rapiţă, această acţiune fiind în desfăşurare. România caută să iasă dintr-un ciclu lung, de peste 3 ani la rând, de sub influenţa valului de secetă, a influenţei războiului pe care îl avem la graniţă, pentru că aceste două lucruri au influenţat structura noastră agricolă”, a mai spus secretarul de stat.
Măsuri de politică coerentă
În opinia sa, producţia alimentară şi agricolă reprezintă o parte esenţială a societăţii europene şi a securităţii şi diversitatea alimentelor şi agriculturii europene este un atu important.
„Există un consens ca dialogul strategic cu privire la faptul că sustenabilitatea economică, de mediu şi socială în sectorul agroalimentar se poate consolida reciproc, în special atunci când este sprijinită de măsuri de politică coerentă. Trebuie să avem în vedere necesitatea transformării sistemelor de producţie agroalimentară aflate sub presiunea multiplelor crize: schimbări climatice, pierderea biodiversităţii, poluarea, contextul geopolitic cât şi nevoia de adaptare a politicii agricole comune”, a mai spus Muşat.