Fermierii de cafea din Brazilia investesc în sisteme costisitoare de irigații pentru a satisface cererea globală

culturi de cafea Brazilia irigatii resurse de apa in scadere Foto: Dreamstime

Irigațiile încep să devină esențiale pentru producția de cafea din Brazilia, cel mai mare producător mondial, în condițiile în care prețurile la cafea cresc inclusiv din cauza deficitului de aprovizionare cauzat de secetă, arată o analiză a agenției Reuters.

Seceta de anul trecut a afectat puternic cultivatorii de cafea din Brazilia, care a făcut ca o parte importantă din arbori să se usuce, ceea ce continuă să determine creșterea prețurilor la cafea la niveluri record. Totuși, Rodrigo Brondani se așteaptă la o recoltă bogată. Plantanția sa imensă din statul Bahia, situată în nord-estul Braziliei, arată foarte diferit de fermele tradiționale montane din America Latină.

În timp ce inspectează rândurile de arbori încărcați cu boabe de cafea verzi, un sistem de irigații trece pe deasupra culturii, udând-0 uniform. Ferma Joha, unde Brondani este administrator principal, are 900 de hectare de plantații irigate, de peste 20 de ori mai mari decât o fermă medie din Brazilia.

Acest tip de agricultură la scară industrială, dotată cu sisteme de irigații, devine tot mai important pentru a satisface cererea globală de cafea, în special într-o perioadă în care seceta este tot mai frecventă. În vestul statului Bahia, o regiune emergentă pentru cultivarea cafelei, majoritatea fermelor sunt deja irigate.

Costurile și provocările cu care vin sistemele de irigații

Brazilia s-a bazat tradițional pe ploile abundente din primăvară și vară și până nu demult doar 30% dintre plantațiile de cafea erau irigate. Însă, după seceta severă de anul trecut, tot mai mulți fermieri investesc în sisteme de irigații, deși costurile pot fi prohibitive, mai ales în regiunile unde nivelul apelor subterane a scăzut dramatic.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


În statul Minas Gerais, unul dintre cele mai importante pentru cultivarea cafelei, fermierii sunt nevoiți să foreze puțuri de până la 300 de metri adâncime pentru a găsi apă, o operațiune costisitoare și riscantă, pentru că nu mereu primul foraj este de succes. „Oamenii spun că fără irigație va fi foarte greu să produci cafea profitabil”, afirmă Osmar Junior, un fermier din Minas Gerais, unde producția sa a scăzut dramatic din cauza lipsei apei.

Cererea globală de cafea depășește oferta pentru a patra oară în șase ani, iar rezervele mondiale sunt în scădere. Acest deficit a dus la creșteri de preț de aproape 25% în 2025, după un salt spectaculos de 70% în 2024. Prețul pe piațele futures al cafelei Arabica a atins un nivel record de 4,40 dolari pe livră în februarie 2025, ceea ce se traduce printr-o scumpire inevitabilă pentru consumatori.

Gigantii din industrie, precum Nestlé (Nespresso), Starbucks și JDE Peet’s, au majorat deja prețurile, iar analiștii avertizează că scumpirile vor continua.

Irigații moderne, dar resurse de apă limitate

Compania care deține ferma Joha, AFB&IOB, unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume, afirmă că viitorul cultivării cafelei va depinde de fermele cu sisteme de irigații avansate. „Cultura cafelei s-a schimbat definitiv”, spune Sergio Vieira, director la AFB&IOB, subliniind că disponibilitatea apei este acum cel mai important criteriu în achiziționarea de terenuri agricole.

Statul Bahia se află deasupra unuia dintre cele mai mari acvifere din lume, Urucuia. Acviferele sunt straturi subterane de roci sau sedimente care conțin și permit circulația apei subterane și funcționează ca niște rezervoare naturale de apă, fiind esențiale pentru aprovizionarea cu apă potabilă sau pentru agricultură și industrie.  Însă, exploatarea intensivă a apei în această zonă ridică îngrijorări. Studiile arată că din 2002 până în 2021, acviferul a pierdut 31 de kilometri cubi de apă, echivalentul a 2,3% din rezervele sale permanente.

Investiții mari pentru o recoltă sigură

Costul unui sistem de irigații prin pivot central ajunge la 1,5 milioane de reali brazilieni (aproximativ 263.000 de dolari), în timp ce un sistem prin picurare, mai economic, poate costa în jur de 40.000 de reali (aproximativ 7.000 de dolari) pe hectar. Cooperativele agricole și companiile de irigații oferă deja soluții de plată în rate pentru fermieri, iar tehnologiile regenerative de îmbunătățire a solului devin o opțiune viabilă pentru creșterea producției.

În perioada 2022-2024, numărul sistemelor de irigație prin pivot central a crescut cu 14% în Brazilia, iar în vestul statului Bahia, extinderea suprafețelor irigate este în plină expansiune.

Însă, utilizarea intensivă a resurselor de apă ridică întrebări legate de sustenabilitate. Potrivit unui studiu al Universității Federale din Bahia, reglementările privind concesionarea apei au fost relaxate în ultimii ani, iar monitorizarea resurselor este deficitară.

Dacă tendința actuală continuă, industria cafelei din Brazilia se va baza tot mai mult pe irigații, însă rămâne de văzut dacă resursele de apă vor putea susține această tranziție pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *