O firmă din Cluj Napoca, a cărei activitate a început în 2015, într-un beci, a reușit să conceapă și să producă un cântar dinamic cu tehnologie PC pentru industria alimentară. Mai exact, acest tip de cântar are capacitatea să măsoare greutatea produselor alimentare circulate pe banda rulantă, în unitatea de procesare. Abaterea este de maxim 0,5 grame.
”Cântar de verificare dinamic proiectat și produs de AutoMates și Absolute Incorporated – de la idee la executie, în România. Se produce în România, să terminăm cu plânsul și minciuna politicianistă! Și se produce high-tech. (Nu e reclamă, e laudă de sine)” a notat Călin Morar, co-owner Automates, pe pagina sa de Facebook.
G4Food l-a contactat pe antreprenorul clujean pentru a obține mai multe detalii despre produsul tehnic inovativ destinat industriei alimentare:
”În fine, de la software la proiectare, execuție și asamblare, totul e făcut în România, integral. Desigur, cu excepția unor părți din electronică (PC, celula de cântărire), dar și în electronică am încercat să integrăm produse românești, fabricate aici, cum sunt senzorii optici excepționali produși la Sibiu. Componenta de software aparține firmei Absolute Incorporated”.
Călin Morar a explicat mai departe:
”Cântarul dinamic este pentru produsele alimentare aflate în mers pe banda industrială. Are și opțiune de cântărire statică, adică banda poate fi oprită la cântărire dacă e nevoie, de exemplu pentru cântăriri precise excepționale, la mase foarte mici, unde poate sorta la o zecime de gram . În uz dinamic, eroarea maximă este de 0,5 grame față de realitate”.
În funcție de nevoile procesatorului, cântarul poate fi adaptat pentru produse cu greutate maximă de 2, 3 sau 6 kg. În funcție de lungimea produselor, sunt calculate lungimile potrivite ale benzilor rulante și cântarul este realizat ca atare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Benzile conveioare ( benzile rulante pe care sunt circulate alimentele ) pot fi demontate fără unelte, pentru a igieniza rapid și complet spațiul de sub acestea.
”Ecranul cântarului este de fapt un PC industrial Siemens de ultimă generație, cu meniu în limba română sau engleză, la alegere (apeși un buton pe ecran și alegi limba), dar, dacă va fi cazul, facem în orice limbă europeană”, a menționat Călin Moraru.
Celula de cântărire este în gama C4, una de precizie, având capacitatea de a cântări până la 120 de produse pe minut.
Cântarul are funcția de a memora un număr mare de produse și rețete de lucru, peste 1000 oricum, are un hard disk capabil de stocare de date în volum mare. Poate emite rapoarte și statistici pe lot și zile de lucru, dând informații care pot ajuta la reglarea mașinilor din amonte în vederea obținerii greutății optime.
”Cântarul e proiectat în conformitate cu normele de igienă ale industriei alimentare, adică este pentru contact cu produse alimentare, materialul benzilor este special pentru contact cu alimente. Și inoxul este pentru industria alimentară, aluminiul este eloxat ( protejat chimic ) și plasticul din componența acestuia este aprobat pentru industria alimentară” precizează Călin Moraru.
”Pe viitor, intenționăm să îl dotăm și cu etichetare cu imprimare, pentru a fi folosit drept cântar de etichetare, nu doar de sortare. Aici e mai greu, nu tehnic, ci aprobarea de model, certificarea, care nu se poate face practic în țară – am încercat deja și singurii găsiți ca certificați să certifice au întrerupt corespondența – se pricep doar la reverificare anuală, bănuiesc. Iar ce vrem noi presupune un dosar consistent și complicat” completează antreprenorul clujean.
”E primul cântar dinamic pentru produse mici din România?” l-am întrebat pe co-ownerul AutoMates.
”Nu, nu e primul cântar dinamic, dar, din câte știu, este primul cântar dinamic cu tehnologie cu PC și capabil de viteze mari necesare în domeniul cărnii și al brânzeturilor. Se mai fac, însă am văzut doar pentru panificație, unde vitezele și preciziile nu sunt de acest nivel”, mi-a răspuns acesta.