Cartofii sunt unul dintre cele mai populare alimente de pe mapamond, fiind cunoscuți ca având o serie de beneficii nutriționale. Însă în general nutriționiștii recomandă consumul lor în anumite limite pentru că, e adevărat, fac parte din marea varietate a legumelor dar conțin mult amidon și prin urmare au un indice glicemic ridicat.
Totodată, din același motiv au și un nivel caloric de circa de trei ori mai mare decât media legumelor în general, explică literatura de specialitate. Dar, deși cartofii au în general niveluri calorice mai mari decât legumele, au mai puține calorii decât cerealele, adică pâine, paste, orez etc.
În ceea ce privește cartofii mov, aportul lor caloric este undeva la jumătate față de cel al cerealelor în stare gătită.
Și cum în ultimii ani au început să apară și cartofii violeți, în afară de cei albi și roșii, mai cunoscuți, merită clarificat în ce măsură ar putea fi preferabili. A încercat portalul my-personaltrainer.it să analizeze profilul nutrițional al cartofilor violeți.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Ce conțin în plus cartofii violeți față de cei obișnuiți
Cartofii violeți, sau mov, sunt mai bogați în micronutrienți foarte benefici pentru sănătate, în primul rând prin prezența antocianinelor. Sunt antioxidanți care conferă fructelor și legumelor culorile mov, albastre sau roșii și fac parte din marea categorie a polifenolilor.
Pe lângă faptul că oferă culoarea specifică a cartofilor violeți, antocianinele aduc beneficii pentru sănătate prin protejarea celulelor împotriva deteriorării și reducerea nivelului general de inflamație din corp, ambele contribuind la scăderea riscului de boli cronice.
Din acest motiv, cartofii mov pot fi o alegere mai bună pentru controlul glicemiei comparativ cu alte tipuri de cartofi, datorită conținutului ridicat de polifenoli.
La 100 de grame de produs, cartofii violeți se caracterizează prin următoarele caracteristici nutriționale:
Calorii: 85
Proteine: 1,54 g
Carbohidrați: 20 g
Fibre: 3,1 g
Potasiu: 337 mg (14% din valoarea zilnică recomandată)
Ce mai conțin cartofii mov, în afară de antoceanine
În ceea ce privește grupele mari de macronutrienți, ca și în cazul restului cartofilor, și cartofii mov conțin în special amidon și cantități nesemnificative de grăsimi. În ceea ce privește profilul proteic, el este unul relativ modest: nu conțin doar o mică parte din aminoacizii esențiali care intră în structura proteinelor.
Pe de altă parte, cartofii mov nu conțin colesterol și au un conținut semnificativ de fibre. Sunt în mod natural lipsiți de lactoză și de gluten. Nu conțin histamină și nu eliberează histamină, deci sunt siguri și pentru persoanele cu tendințe la alergii alimentare.
În ceea ce privește micronutrienții, în afară de antoceanine, cartofii violeți conțin un nivel important de vitamine. Mai precis, cantități semnificative vitamine hidrosolubile din complexul B: vitamina B1 (tiamină) și vitamina PP (niacină). Conțin și vitamina C (acid ascorbic), însă cea mai mare parte din vitamina C se distruge prin prepararea termică. Sunt prezente în cantități mai modeste vitaminele liposolubile (A, D, E, K). În ceea ce privește mineralele, se remarcă, dar nu în mod deosebit, potasiul și zincul.
Recent, comunitatea științifică a formulat ipoteza conform căreia anumite molecule antioxidante de origine vegetală ar putea avea efecte antitumorale. Sunt ipoteze care încă nu întrunesc consensul, pentru că studiile au oferit rezultate contradictorii. Însă toate alimentele bogate în flavonoide sunt considerate alimente nutraceutice, adică oferă beneficii pentru sănătate. Pe lângă cartofii mov, în această categorie intră și conopida mov, varza roșie, varza kale, strugurii negri, vinetele – dintre cele mai bogate în antoceanine.