Crustaceele cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun în Spania, sunt ameninţate de schimbările climatice

crustacee cu coaja delicată Galicia Spania lepas anatifera schimbari climatice foto: picturefishai.com

Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile în timp ce culeg crustacee cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun în această ţară, în prezent ameninţată de schimbările climatice şi alţi factori, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

La un preţ de 200 de euro pe kilogram, crustaceele cu coaja delicată (lepas anatifera-nr.) din regiunea Galicia sunt de mult timp apreciate de spanioli pentru aromă şi dificultatea cu care sunt recoltate. Cu toate acestea, creşterea temperaturii mărilor, ca urmare a schimbărilor climatice, a afectat habitatul crustaceelor, care preferă apele reci.

Un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Vigo a arătat că există o corelaţie între modificarea valurilor şi scăderea calităţii crustaceelor. Israel Martinez, care se ocupă de organizarea licitaţiilor pe piaţa de peşte din oraşul A Coruna, spune că în urmă cu doar 10 ani cantităţile de crustacee cu coaja delicată vândute la licitaţie erau de două-trei ori mai mari decât în prezent.

Vezi detalii

Limitările legale au făcut să explodeze piața neagră

În pofida reglementărilor, precum limitarea capturilor zilnice la şapte kilograme per pescar, pescuitul ilegal a explodat din cauza preţului mare plătit pentru un kilogram de crustacee. Culegătorii autorizaţi de crustacee cu coaja delicată, denumiţi percebeiros în spaniolă, au cerut o intensificare a controalelor în zona de coastă pentru a-i descuraja pe braconieri. Munca de percebeiros este considerată o profesie cu grad mare de risc, din cauza condiţiilor dificile de muncă.

„Comerţul cu crustacee cu coaja delicată în zona Costa da Morte este pe cale de dispariţie. Acest lucru se datorează schimbărilor climatice, legilor absurde, pescuitului ilegal şi lipsei lucrătorilor”, spune Roberto Vidal, în vârstă de 36 de ani, care a început să lucreze ca percebeiro când avea 16 ani. Potrivit acestuia, în oraşul său Corme erau odată între 100 şi 200 de percebeiro iar acum mai sunt aproximativ 30. Colegul său Serafin Rodriguez spune că generaţiile viitoare nu vor putea să îi calce pe urme din cauza diminuării populaţiilor de crustacee cu coaja delicată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *