Criza sanitară veterinară din România: Exporturile de ovine vii pe piețele terțe, suspendate de peste o săptămână, din cauza Pestei Micilor Rumegătoare / Vânzările au încetat din lipsa de cerere a clienților

ovine vii, iordania, romania, pesta micilor rumegatoare Sursa foto: Pexels / Rachel Claire

Criza sanitară veterinară afectează din nou exporturile de ovine vii pe piețele terțe ( din afara Uniunii Europene ): în săptămâna 12 ( 17 – 23 martie ) nu a fost înregistrat niciun transport, potrivit datelor vamale europene, după ce vânzările de ovine vii pe piața comunitară au fost interzise recent de autorități. România a exportat după 23 martie, pe piețele terțe, carne proaspătă în carcasă ( Algeria / 19,3 t ), preparate din carne de oaie ( Marea Britanie / 6,6 t ) și carne congelată ( Muntenegru, 0,9 t ). 

Ultimele transporturi de ovine vii pe piețele terțe au fost consemnate în săptămâna 11 ( 10 – 16 martie ), către Israel ( 42,6 t ), Iordania ( 258,9 t ), Liban ( 56,4 t ) și Arabia Saudită ( 801,8 t ). 

În schimb, în săptămâna 12 a anilor precedenți, au fost vândute ovine vii din România către țările terțe:

2024: cinci transporturi, către Bosnia – Herțegovina ( 4,6 t ), Iordania ( 432,1 t ), Liban ( 79,3 t ), Arabia Saudită ( 680,6 t și 391,7 t ). 

2023: patru transporturi, către Iordania ( 893,6 t și 461,5 t ) și Arabia Saudită ( 1.340,1 t și 905 t ). 

2022: două transporturi, către Iordania ( 682,2 t ) și Arabia Saudită ( 420 t ).

2021: două transporturi, către Iordania ( 707,9 t ) și Arabia Saudită ( 2.029,6 t ). 

Cei doi clienți tradiționali ai României în comerțul cu ovine vii, Iordania și Arabia Saudită, au suspendat tranzacțiile după 17 martie, deși în anii precedenți au cumpărat ovine vii în intervalul imediat următor acestei date.

Explicația suspendării cererii de ovine vine este, cel mai probabil, de ordin sanitar veterinar: România a raportat un focar de Pesta Micilor Rumegătoare, o boală virală gravă, depistat într-o fermă comercială din localitatea Gepiu, județul Bihor, la începutul lunii martie. 

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Autoritățile sanitare veterinare de la București și Comisia Europeană au interzis recent vânzările de ovine vii în afara județelor Arad și Bihor și din România pe teritoriul Uniunii Europene, din cauza focarului de PRM din Bihor, însă nu există interdicții de export pe piețele terțe.

Partenerii comerciali din țările terțe decid, pe de altă parte, să nu mai importe animale vii, până la remedierea situației.

Ei au luat această decizie și anul trecut, în lunile august – septembrie – octombrie, după ce PMR a fost confirmată în județele Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș, numărul total de focare ajungând la 67. Anul trecut, exporturile către țările terțe au fost reluate în luna noiembrie 2024, după ce a fost stins ultimul focar, din județul Timiș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *