Crescătorii de suine și crescătorii de păsări care au accesat fonduri în cadrul programelor guvernamentale pentru susținerea reproducției în ferme pot prelungi termenul de realizare a investițiilor cu maximum 18 luni de la acordarea primei plăți. Termenul inițial era de 6 luni.
Guvernul a decis să ofere beneficiarilor ”Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție” și ai ”Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol”, ambele lansate în 2018, posibilitatea de a prelungi, la cerere, cu maxim 18 luni de la acordarea primei plăți aferente sprijinului financiar, termenul de realizare a investițiilor.
”Termenul maxim de realizare a investițiilor este de 18 luni de la acordarea primei plăți aferente sprijinului financiar, cu posibilitatea de prelungire a acestuia, la solicitarea beneficiarului, cu maximum 18 luni” este prevăzut în OUG 145 pentru pentru modificarea art. 16 alin. (1) din Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin. (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol, publicată în Monitorul Oficial, vineri, 13 decembrie, partea I, nr. 1261.
G4Food reamintește că în iulie 2018 și în august 2018, Parlamentul României a adoptat o Lege privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, respectiv o Lege privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.
Cele două scheme sunt multianuale și au fost notificate Comisiei Europene, care le-a aprobat.
Valoarea totală a ajutorului de stat aprobată pentru finanțarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție a fost de 359,1 milioane euro, fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după cum urmează: în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se cuprinde suma de 90 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior.
Ajutorul de stat este acordat pentru investiții în locuri noi de cazare pentru reproducție și pentru locuri de cazare pentru reproducție în ferme aflate în conservare crescătorilor de suine care desfășoară activități de reproducție și/sau creștere și/sau îngrășare a suinelor.
Categoriile de ferme care se pot înființa în baza Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție sunt următoarele:
a) ferme de reproducție cu capacitate de minimum 400 de locuri care își pot mări capacitatea de cazare până la 1.500 de locuri;
b) ferme de reproducție cu capacitate de cazare de minimum 1.200 de locuri până la maximum 3.000 de locuri; dimensiunea acestor ferme se va calcula în funcție de numărul de locuri de cazare pentru porc gras deținute în momentul depunerii cererii pentru înscrierea în Programul de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție.
Ajutorul de stat se acordă pentru investiții privind fermele de reproducție, stațiile de incubație și fermele de creștere.
Capacitățile maxime de cazare/producție în funcție de activitatea desfășurată și de categoria de animale sunt de:
a) reproducție: (i) tineret 36.000 de locuri de cazare/producție; (ii) adulte 60.000 de locuri de cazare/producție;
b) incubație: 1.765.000 de locuri;
c) creștere: (i) găini ouă consum 200.000 de locuri de cazare/producție; (ii) pui de găină pentru carne 350.000 de locuri de cazare/producție; (iii) pui de curcă pentru carne 150.000 de locuri de cazare/producție.
Valoarea totală a ajutorului de stat pentru ”Programul de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol” aprobată în 2018 a fost de 199,5 milioane euro, fiind asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, după cum urmează: în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale se cuprinde suma de 50 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului suma să crească anual cu 30%, având ca bază anul anterior.