Crescătorie de porci clandestină, descoperită în județul Arad ca urmare a răspândirii pestei porcine africane; ce acuzații fac veterinarii arădeni

Crescătorie de porci clandestină, descoperită în județul Arad ca urmare a răspândirii pestei porcine africane; ce acuzații fac veterinarii arădeni Crescătorie de porci clandestină, descoperită în județul Arad ca urmare a răspândirii pestei porcine africane; ce acuzații fac veterinarii arădeni

Un bărbat din satul Socodor, județul Arad, pregătise pentru vânzare aproape 200 de porci, crescuți în gospodăria proprie, dar apariția unor focare de pestă porcină africană în localitate, în această toamnă, a obligat autoritățile sanitar veterinare din județ să impună restricții de circulație și, prin urmare, proprietarul nu a mai reușit să vândă animalele, după cum reiese dintr-un articol publicat de specialarad.ro.

Săteanul a așteptat, crezând că situația se va îndrepta, dar ghinionul s-a dovedit și mai mare: pesta porcină africană a ajuns și în ograda sa.
„Proprietarul nu a mai putut să îi scoată la vânzare sau cel puțin nu pe toți. Pentru că procesul de vânzare i-a fost îngreunat și porcii s-au tot înmulțit, în timp a reușit să adune un număr foarte mare de porci în gospodărie de care nu s-a mai putut scăpa nicicum”, a declarat Marcel Roșu, directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad, citat de specialarad.ro.

La scurt timp de la detectarea focarului, reprezentanții Direcției Sanitare Arad s-au prezentat la domiciliul crescătorului de porci. Proprietarul a rămas astfel fără porci pentru că s-a stabilit că acolo ar fi vorba despre un focar, ceea ce înseamnă că toți porcii trebuie să dispară pentru a nu risca răspândirea. Porcii au fost sacrificați și trimiși spre incinerare conform protocolului. Proprietarul nu va fi despăgubit, din cauză că animalele nu erau înregistrate în baza de date.

Primele trei focare de PPA au fost depistate în Socodor la sfârșitul lunii septembrie, potrivit unui comunicat al DSVSA Arad, din 24 septembrie 2020. Tot atunci au fost depistate focare și în alte localități din județ. Anchetele epidemiologice efectuate în fiecare focar și analiza efectuată la nivelul D.S.V.S.A. Arad au demonstrat că, în majoritatea cazurilor, măsurile dispuse în zonele de protecție și supraveghere din jurul focarelor existente nu au fost respectate. Principalele cauze ale răspândirii bolii au fost, printre altele, intrarea/ieșirea porcilor din zonele aflate sub restricție de circulație (10 km în jurul focarului) prin operațiuni de comerț ilegal și anunțarea cu întârziere a medicului veterinar în cazul apariție bolii (abia după moartea sau sacrificarea de necesitate a animalelor).

În octombrie 2020, boala s-a extins în Socodor, iar autoritățile au ucis 140 de porci din ferma unui localnic. Acesta funcționa legal, dar din relatările presei locale reiese că numărul de porci din RNE era mai mare decât cel din fermă, existând rsicul ca aceste neconcordanțe să afecteze despăgubirea financiară a fermierului.

Tot atunci, Comitetul pentru Situații de Urgență Arad a interzis ”pe o perioadă de 90 de zile, începând cu data de 25.10.2020, drumețiile, raliurile, competițiile sportive, activitățile turistice și de campare, inclusiv accesul cu biciclete, ATV-uri și alte vehicule, pe toate terenurile din zonele împădurite ale județului Arad (drumuri forestiere, trasee marcate și nemarcate etc.,) cu excepția vehiculelor care desfășoară activități autorizate în zonă. Nu intră sub această interdicție competițiile și activitățile care se desfășoară pe drumurile de interes național, județean și local, cu aprobarea administratorilor acestor drumuri.”

În ciuda măsurilor luate de autorități, peste porcină africană a ajuns și în ferma clandestină din Socodor. Proprietarul a rămas fără porci, dar va plăti și o amendă pentru activitate agricolă neautorizată, fapta sa având și caracter penal, în măsura în care acesta a contribuit la răspîndirea bolii.

sursa foto tvarad.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *