Olimpiu Simionca, crescător de porci Mangalița: „E nevoie de schimbarea legislației. În momentul de față, un producător mic e tratat la fel cu unul foarte mare care produce pentru lanțuri de supermarketuri”

Sursa foto: captură video YouTube Revista Ferma Sursa foto: captură video YouTube Revista Ferma

Fermierul Olimpiu Simionca, cofondator al Cooperativei Agricole Transylvanian Pure Farming, intenționează să-și dubleze efectivul de porci Mangalița, ajungând de la 150 la 300 de capete, cu un obiectiv pe termen lung de 3.000 de porci în următorii ani. Acesta atrage atenția asupra necesitatea unei legislații care să protejeze micii producători și produsele tradiționale românești, notează publicația Timp Online.

„Regula generală e să faci o chestie mai mică, ca să ajungi să stăpânești ce faci și apoi să faci ceva și mai mare. Este o cerere destul de mare pe zona cărnii de porc, doar că avem și problema pestei porcine. Trebuie să ne învățăm să trăim cu această epidemie”, explică Simionca.

Planurile sale includ procesarea cărnii de Mangalița, considerând că acest domeniu prezintă riscuri mai mici decât agricultura. Totuși, el subliniază că actuala legislație nu face diferența între marii producători și fermele mici, ceea ce afectează direct producătorii locali.

„Este nevoie de o legislație separată care ține de impactul produselor asupra societății. Cred că fermele mici nu au impact atât de mare, adică produsele lor nu se împart la atâția oameni, și ar trebui, mai ales pentru produsele tradiționale care s-au dovedit a fi bune o mie de ani, avut grijă să nu fie interzise. Dau ca exemplu Prosciutto di Parma, o șuncă produsă de mii de ani. Este un produs acceptat de UE chiar dacă e maturată în peșteri. La noi e afumatul cărnii, care se practică de mii de ani, și nu trebuie să renunțăm la el. În momentul de față, în legislație, un producător mic e tratat la fel cu unul foarte mare care produce pentru lanțuri de supermarketuri”, spune Simionca.

Pentru anul agricol 2025, el vizează o agricultură mai planificată și mai puțin riscantă. „Nemții spun că mai puțin este de fapt mai mult, iar asta este ce am învățat de anul trecut: să reduc activitatea la niște lucruri de bază și să mă asigur că le putem face foarte bine”, explică acesta.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pe lângă creșterea porcilor Mangalița, cooperativa sa produce ulei din semințe de dovleac și de floarea-soarelui. Deși concurența este mare pe piața uleiului de floarea-soarelui, el își propune să mențină prețul produselor: „Noi nu am scumpit uleiul din semințe de dovleac și sper să reușim să păstrăm același preț. Materia primă nu s-a scumpit, doar serviciile de distribuție din cauza taxelor mai mari pe muncă”.

Olimpiu Simionca a organizat, în toamna anului trecut, prima ediție a Festivalului Dovleacului de la Herina, un eveniment care a avut mare succes și care pune în valoare produsele locale.

Rasa Mangalița, pe care el o crește, este originară din Ungaria și este apreciată pentru carnea sa bogată în grăsimi de calitate superioară. Blana sa ondulată o face ușor de recunoscut, iar gustul său excepțional o compară adesea cu porcul iberic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *