Cremă de zahăr ars cu dovleac și mult mai puțin zahăr în compoziție. Se face exact ca o cremă tradițională, mixând întâi dovleacul cu lapte

crema de zahar ars, creme brulee, crema caramel, crema de zahar ars cu dovleac, reteta de crema de zahar ars cu dovleac, idei de desert foto: freepik.com

Am mâncat nu demult cremă de zahăr ars în care erau încorporate banane, preparată de o doamnă ceva mai în vârstă de origini cubaneze. Pentru mulți dintre noi, crema de zahăr ars era desertul copilăriei. Dar foarte puțini știau, probabil, că ea reprezintă un clasic al gastronomiei internaționale. Și că are diferite declinări pe tot mapamondul. Fie că se numește flan, creme brulée, creme caramel sau cremă de zahăr ars.

O putem, firește, prepara folosind rețeta clasică, mai ales la sărbători și mese ceva mai oficiale. În general în aceste situații sunt recomandate preparatele tradiționale care pun de acord pe toată lumea. Dar dacă ne gândim la un desert de toate zilele care să nu fie excesiv de dulce dar simplu de făcut, avem mai multe variante. Îi putem conferi o notă dulce din fructe, banane sau pere bine coapte, sau cartofi dulci. În afară de ele, avem și varianta dovleac, acest minunat fruct al toamnei.

Care e sensul prezenței dovleacului în crema de zahăr ars

Îi dă o notă de dulce extraordinară, fără alte arome specifice: devine foarte disimulată prezența sa în compoziția generală, practic nu se simte ca aromă dar se simte ca dulceață. Știm că dovleacul e dulce dar fără să fie caloric, are un indice glicemic mai mic decât cartofii, de exemplu – conține mai puțin amidon și mult mai multe fibre.

Iată mai jos cantitățile cu mici indicații cum le putem varia, și procedeul, foarte simplu.  Trebuie doar să avem dovleac deja copt. Merge și la microunde, dar merge și gătit rapid la vapori, important e să fie deja pregătit, pentru că astfel e deja mai dulce din start. Avem nevoie de o oală mai mică, de circa 20 cm diametru, pe care să o așezăm în cuptor într-un vas mai mare cu apă, la bain marie.

Ingrediente pentru un vas de 20 cm diametru

250 ml lapte

250 ml smântână dulce

250 g dovleac  copt

3 ouă

50 g zahăr

1 lingură de amidon de porumb (făină, în lipsă)

vanilie

4 linguri de zahăr și 2 linguri de apă pentru caramel

Procedeu

Înainte de toate, ne ocupăm de zahărul caramel: transferăm cele 4 linguri rase de zahăr și cele 2 linguri de apă în vasul în care vom coace crema: poate fi un vas de aluminiu sau de inox, chiar și o oală obișnuită.

Se topește zahărul la foc mic, cu atenție să nu se ardă. Trebuie să aibă o culoare arămie, nu să fie închis la culoare. Odată caramelizat și ajuns în stare semilichidă, se întinde pe pereții oalei până la nivelul la care urmează să ajungă umplutura. Circa.

Apoi lăsăm oala deoparte și ne ocupăm de compoziție, e foarte simplu.

Odată preparată pulpa de dovleac așa cum am explicat – poate fi și de la un dovleac copt la cuptor în alte scopuri, o mixăm într-un blender cu laptele, lingura de făină și zahărul.

Odată ce compoziția este uniformă și nu mai sunt bucăți întregi, se adaugă ouăle și se acționează rapid blenderul. Apoi, și smântâna și în final puțină aromă de vanilie.

Se adaugă întreaga compoziție amalgamată bine în oală și oala se așează într-un vas cu apă. Apa trebuie să ajungă aproximativ la jumătatea nivelului compoziției din oală, nu este nevoie să umplem tava.

Se coace la circa 200 de grade circa 40-45 de minute, funcție și de specificul cuptorului și de materialul vaselor – aluminiul conduce mai ușor căldura, inoxul, mai greu.

Când s-a solidificat dar fără să devină foarte dură, se lasă la răcit și apoi se răstoarnă pe un platou, în maniera clasică.

Alternativ, se pot folosi și vase mici și prepara monoporționat, din care putem servi direct fără să fie nevoie să o răsturnăm pe platou.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *