Îți e și cald dar ai bea și o cafea și parcă ai vrea și ceva care să-și potolească foamea până seara? Cremă de cafea rece. Cum se face fără să avem aparat special

cremă de cafea cafea rece desert cu cafea desert rece frappe iced coffe affogato al caffe freepik.com

Nu e frappé, nu e iced coffe, nu e shake cu cafea, nu e frappucino. De niște ani buni în Italia a câștigat teren, sau cotă de piață, un produs care e și revigorant și răcoritor, totodată pe post de gustare de după amiază. Un fel de 3 în 1, dar nu din cunoscutele amestecuri din plic. E practic cafea amestecată cu frișcă, devin împreună o cremă de cafea rece.

Aproape de punctul de îngheț precum înghețata, dar nu chiar, e doar rece la modul aproape perfect. Este extrem de bine venită în zilele caniculare, alternativa contemporană la clasicul affogato al caffe, și totodată mai puțin dulce.

Cafea, zahăr și smântână pentru frișcă

Este extrem de simplu de făcut crema de cafea rece, chiar și fără un aparat special – oferta comercială e foarte mare.

Pentru circa 8 porții e nevoie de:

-smântână dulce pentru frișcă circa 300g

-cafea tare circa 70 g, rece

-zahăr circa 40 g

-cacao, frișcă opțional, pentru servit

Procedeul este extrem de simplu:

-se prepară cafeaua și se lasă la răcit; cu cât mai tare și de calitate, cu atât mai bună crema

-cât e caldă încă se adaugă zahărul, se dizolvă bine și se dă la frigider

-se bate frișca în manieră clasică, la fel ca pentru tort, cu un mixer

-când începe să se densifice, se toarnă cafeaua rece puțin câte puțin, până când smântâna o absoarbe pe toată

-nu trebuie bătută ca pentru tort, ci trebuie să rămână încă în formă semilichidă, ca o spumă lejeră, instabilă

-se poate continua pe final cu un tel, în loc de mixer, pentru un efect mai bun, pentru a o nu face să devină frișcă

Este gata și se servește la moment. Se poate și lăsa puțin în frigider acoperită, dar nu mai mult de o oră. În acest caz, înainte de  a o servi trebuie din nou amalgamată cu telul.

Ce putem folosi în loc de frișcă. Versiuni light

Variante: în loc de frișcă se poate folosi iaurt grecesc sau din cel clasic sau cremă de lapte, obținută din: 400 g lapte, 40 g amidon și 80 g zahăr. Odată făcută și răcită crema, procedeul este același: se adaugă cafeaua rece și îndulcită peste ele, folosind mixerul pentru a amalgama și a face să încorporeze aer.

Variantă vegan: din apa în care a fiert năutul, în loc de frișcă. Aceasta conține saponine și cu mixerul se umflă. Adăugându-i zahăr și bătând cu mixerul precum albușul de ouă se obține o spumă. Acesteia îi adăugăm cafeaua rece, amalgamând tot cu mixerul.

Unii o fac pur și simplu amestecând cafea cu apă rece cu mixerul, până face spumă. O cremă de cafea rece se poate servi cu cacao, frișcă, sirop de ciocolată, chiar un praf de scorț

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *