Consumul fructelor cu sâmburi pe cap de locuitor în Spania a scăzut sub 3 kilograme/Agustín Sánchez, președintele AEAMDE: „Exporturile recâștigă cote de piață în acest sezon, dar se așteptau prețuri mai bune”

Consumul fructelor cu sâmburi a scăzut în Spania Foto: Pixabay

Sezonul fructelor cu sâmburi este în plină desfășurare în regiunea spaniolă Aragon, cu rezultate satisfăcătoare în ceea ce privește producția, dar „este loc de mai bine” la nivel comercial, arată Fresh Plaza.

Sezonul fructelor de top este, de asemenea, în plină desfășurare. Agustín Sánchez, manager al AEAMDE și secretar general al FedeFruta, în cadrul căreia sunt reprezentate 70% din fructele din Aragon, a oferit o analiză a situației actuale din sector. El a abordat și aniversarea a 10 ani de la boicotul rusesc, vorbind despre principalele provocări pentru prezent și viitor.

„Pentru prima dată după mult timp, după mai mulți ani, ne confruntăm cu un sezon al fructelor cu sâmburi în Aragon care ar putea fi descris ca fiind normal”, spune Agustín Sánchez. „În anii anteriori, producțiile au fost reduse din cauza impactului înghețurilor (2021 și 2022) și a unei secete severe (în 2023). În acest an, deși perspectivele din martie nu au fost atinse, volumele au revenit în mare parte la niveluri mai acceptabile (prunele sunt excepția) și sunt mai apropiate de capacitatea de producție datorită impactului limitat al condițiilor meteorologice nefavorabile. De asemenea, soiurile au sosit la momentul potrivit și nu au existat suprapuneri”, spune el.

Calitate excelentă a fructelor

În plus, potrivit lui Agustín Sánchez, „calitatea fructelor a fost excepțională și, deși dimensiunile au fost, în general, oarecum mici (din cauza secetei continue), acestea sunt, de asemenea, mai bune decât cele din sezonul trecut”.

„Din punct de vedere comercial, prețurile se situează, în general, la niveluri acceptabile, deși ar fi putut fi mai bune, având în vedere că nu există o producție foarte abundentă în Europa, în special în Franța și Italia”, mai spune Sánchez. El mai arată că Spania recuperează o parte din cota de piață în acest sezon și, deși anul nu a fost rău în general, au existat săptămâni dificile în care vânzările au fost blocate în așteptarea unor prețuri mai bune.

Având în vedere previziunile conform cărora volumele din acest an în Aragon urmau să se redreseze, au existat temeri în acest sector că se va confrunta cu o lipsă gravă de forță de muncă, o problemă care devine din ce în ce mai gravă în Aragon.

„Nu a fost ușor să găsim întreaga forță de muncă necesară, dar în cele din urmă, cu excepția unor momente specifice din sezon, nu au existat lipsuri grave. Lunile cu cel mai mare volum de muncă în Aragon sunt iunie și iulie, în special în timpul recoltării cireșelor. Iar valurile de căldură au sosit mai târziu și nu la fel de frecvent ca anul trecut, ceea ce a permis o bună eșalonare a recoltelor, potrivit soiurilor. De asemenea, a fost mai multă contractare la sursă; de până la 5 ori mai mult decât în 2023, de exemplu, în provincia Huesca”, mai arată Agustín Sánchez.

Restructurarea suprafețelor cultivate cu pere și mere

La sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, în Aragon a început recoltarea perelor și a merelor și va continua până în noiembrie. Potrivit reprezentantului AEAMDE și Fedefruta, „producțiile de mere vor fi normale, dar producția de pere va fi mai mică. De asemenea, trebuie amintit că în ultimii ani a existat o reducere foarte semnificativă a suprafețelor cultivate cu pere și mere în Aragon. În cazul perelor, acest lucru a fost parțial cauzat de impactul focului bacterian și, în ambele cazuri, de rentabilitatea scăzută obținută în ultimii ani. Acest lucru i-a determinat pe mulți să treacă la alte soiuri mai productive și, mai ales, la alte culturi, în special fructe cu sâmburi.”

Modificări cauzate de boicotul rusesc

Au trecut 10 ani de la impunerea boicotului rusesc. „Pierderea pieței rusești a fost o lovitură grea la acel moment, dar în ultimii 10 ani sectorul a dat dovadă de o rezistență extraordinară în reconfigurarea piețelor sale”, mai spune Agustín Sánchez. „Când a devenit clar că situația va continua pentru o perioadă lungă de timp, noile plantații de piersici, piersici plate și nectarine care fuseseră planificate special pentru Rusia au trebuit să fie dezrădăcinate și au fost plantate alte specii, precum cireșii.

Deoarece oferta destinată Rusiei a trebuit să fie reorientată către alte piețe, am asistat la o scădere semnificativă a prețurilor și ne-am confruntat cu o mare incertitudine pentru anii următori. Cu toate acestea, companiile au reușit să redreseze situația, să câștige teren pe alte piețe și să deschidă noi destinații. De atunci, livrările către Germania s-au triplat și chiar ne-am sporit prezența în Franța. De asemenea, ne-am consolidat prezența într-un mod consistent și susținut în țări precum Norvegia și Danemarca.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *