Consumul excesiv de carne, asociat cu un risc crescut de cancer colorectal. Sunt factori genetici care favorizează apariția bolii

Consumul excesiv de carne crește riscul de cancer Foto: Pexels

Noile cercetări arată tot mai convingător legătura dintre consumul excesiv de carne și riscul de cancer la colon. În special carnea roșie și cea procesată sunt produsele cele mai blamate. Însă cercetătorii au identificat acum doi markeri genetici care ar putea explica acest lucru.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer și a doua cauză de deces cauzate de cancer la nivel mondial. Este, de asemenea, în creștere la persoanele mai tinere. Societatea Americană de Cancer (ACS) raportează că 20% dintre diagnostice în 2019 au fost la pacienți sub 55 de ani, ceea ce este aproximativ dublu față de rata din 1995.

Legătura dintre consumul de carne roșie și procesată și cancerul colorectal este cunoscută de ceva timp, mecanismul biologic predominant care stă la baza acesteia nu a fost identificat. Într-un nou studiu, cercetătorii de la Keck School of Medicine din cadrul University of Southern California (USC) au identificat două gene care modifică nivelul de risc de cancer în funcție de consumul de carne roșie și procesată.

Studiu amplu

„Aceste descoperiri sugerează că există un subset al populației care se confruntă cu un risc și mai mare de cancer colorectal dacă mănâncă carne roșie sau procesată”, a declarat Mariana Stern, autorul principal al studiului. „De asemenea, ne permite să aruncăm o privire asupra mecanismului potențial din spatele acestui risc, pe care îl putem urmări apoi prin studii experimentale”, mai spune ea.

Cercetătorii au făcut o meta-analiză pe un eșantion de 29.842 de cazuri de cancer colorectal, din 27 de studii. Aceștia au folosit mai întâi datele din studii pentru a crea măsuri standard pentru consumul de carne roșie (vită, porc, miel) și carne procesată (șuncă, cârnați, hot dog). Pentru fiecare categorie, ei au calculat porțiile pe zi, ajustate în funcție de indicele de masă corporală (IMC) și au împărțit participanții în patru grupuri pe baza nivelurilor de consum de carne roșie sau procesată. Persoanele cu cel mai ridicat nivel de consum de carne roșie și de carne procesată au avut un risc crescut cu 30% și, respectiv, 40% pentru cancer colorectal. Aceste constatări nu au ținut cont de variabilitatea genetică, care ar putea conferi un risc mai mare pentru unele persoane.

Cele două gene, responsabile cu apariția bolii

Pe baza probelor de ADN, cercetătorii au colectat date pentru peste șapte milioane de variante genetice care acoperă genomul – setul complet de date genetice – pentru fiecare participant la studiu. Pentru a analiza legătura dintre consumul de carne roșie și riscul de cancer, a fost efectuată o analiză de interacțiune gene-mediu la nivelul întregului genom, scrie New Atlas.

Cercetătorii au identificat două variante de genă care modifică riscul de cancer colorectal la persoanele din categoria celor cu cel mai mare consum de carne roșie și procesată.

Gena HAS2 a mai fost asociată și în alte studii anterioare cu canerul colorectal, dar niciodată cu consumul de carne roșie. Analiza cercetătorilor a arătat că persoanele cu o variantă comună a genei, întâlnită la 66% din populație, au avut un risc cu 38% mai mare de cancer colorectal dacă au consumat cel mai ridicat nivel de carne. În schimb, cei cu o variantă mai rară a aceleiași gene nu aveau un risc crescut al bolii, chiar dacă au consumat mai multă carne roșie sau procesată.

Gena asociată cu cancerul colorectal

Gena SMAD7 reglează hepcidina, o proteină legată de metabolismul fierului. Alimentele conțin două tipuri de fier: fier heme și fier non-heme. Organismul absoarbe cel mai ușor fierul heme, până la 30% din acesta fiind absorbit din alimentele consumate. Deoarece carnea roșie și carnea procesată conțin niveluri ridicate de fier heme, cercetătorii au emis ipoteza că diferite variante SMAD7 pot crește riscul de cancer prin modificarea modului în care organismul procesează fierul.

„Când hepcidina este dereglementată, acest lucru poate duce la o absorbție crescută a fierului și chiar la o supraîncărcare cu fier în interiorul celulelor”, a mai spus Stern. Persoanele cu două copii ale celei mai comune variante a genei SMAD7, prezentă la aproximativ 74% din populație, au avut un risc cu 18% mai mare de cancer colorectal dacă au consumat un nivel ridicat de carne roșie. Cei cu o singură copie a celei mai comune variante sau cu două copii ale unei variante mai puțin comune aveau un risc de cancer substanțial mai mare: 35% și, respectiv, 46%.

„Aceste rezultate sugerează că diferite variante genetice pot conferi un risc diferit de cancer colorectal la persoanele care consumă carne roșie și evidențiază posibila explicație a modului în care se dezvoltă boala”, a declarat Joel Sanchez Mendez, coautor al studiului.

Studiul a fost publicat în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Foto: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *