Congestia nazală, o problemă frecventă în sezonul virozelor/Adăugarea în dietă a semințelor de dovleac, ananasului, cepei și ghimbirului ar putea fi de ajutor

congestie nazala Sursa foto: Pexels

Congestia nazală este un simptom comun și foarte neplăcut, foarte frecvent, în special acum, în sezonul rece. Potrivit breathefreely.com, o modalitate de a curăța, temporar, sinusurile și de a preveni congestia și acumularea de mucus, în exces, este la îndemâna oricui și presupune doar adăugarea anumitor alimente în dietă.

Alimentele cu proprietăți antiinflamatorii, bogate în antioxidanți, pot ajuta corpul să elimine excesul de mucus și să împiedice acumularea acestuia.

1. Semințele de dovleac au proprietăți antiinflamatorii

Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3 care pot ajuta la ameliorarea inflamației, precum și de magneziu, care reduce inflamația, ajutând la relaxarea vaselor de sânge. Acești nutrienți pot ajuta la reducerea inflamației sinusurilor, permițând mucusului să se scurgă mai bine și, astfel, prevenind congestia. Presărați semințele pe salate, coaceți-le în pâine sau  consumați-le ca atare, pentru a profita de proprietățile lor antiinflamatorii.

2. Ananasul conține o substanță care reduce congestia nazală

Acest fruct tropical, dulce și acidulate, nu este doar plin de vitamina C, ci și de bromelaină. Aceasta este o enzimă cunoscută pentru capacitatea sa de a ajuta la descompunerea excesului de mucus sinusal, dar și de a reduce producția de mucus. Beți suc de ananas, mâncați ananas la grătar , adăugați acest fruct în salate sau mâncați-l simplu, ca atare, pentru a ajuta la ameliorarea congestiei nazale.

3. Grapefrutul conține acid salicilic

Grapefrutul este cunoscut pentru proprietățile sale de combatere a colesterolului, dar conținutul său ridicat de acid salicilic ajută și la subțirea mucusului și la reducerea inflamației apărute în congestia nazală. Acidul salicilic are aceleași proprietăți antiinflamatorii ca și aspirina (practic, este substanța active din pastilele de aspirină), iar PH-ul său ridicat ajută la descompunerea proteinelor din mucus. Puteți amesteca sucul de grepfrut sau alte fructe, ceva mai dulci, dacă nu vă place să-l beți ca atare.

4. Ceapa conține o substanță ce luptă împotriva congestiei nazale

Ceapa este bogată în quercetină, un flavonoid care ajută la îmbunătățirea funcției respiratorii prin reducerea inflamației, cee ace în conferă eficiență în combaterea congestiei nazale. Tăiați mărunt ceapa crudă  și adăugați-o în salate  sau tocănițe sau puneți-o peste fripturi.

5. Rădăcina de ghimbir subțiază mucusul

Recunoscută drept un aliment sănătos, rădăcina de ghimbir are proprietăți antiinflamatorii. Puteți sota ghimbir proaspăt cu ceapă feliată, legume tocate și carne, pentru o masă sănătoasă care poate ajuta la combaterea congestiei nazale. Alternativ, puteți inspira aburul, în timp ce beți ceai fierbinte de ghimbir, pentru a ajuta la subțirerea mucusului. Acesta este, cu siguranță, unul dintre cele mai bune alimente care ajută la combaterea congestiei nazale.

6. Mierea are proprietăți antiinflamatorii

Mierea are un efect antiinflamator natural care poate ajuta la reducerea iritației și umflăturilor și în ameliorarea congestiei nazale cauzată de viroze. Utilizați miere pentru a vă îndulci ceaiul, întindeți-o pe pâine prăjită sau adăugați-o peste fulgii de ovăz, la micul dejun.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *