ACB în bucătărie. Cum se face compoziția de clătite, cu ou sau doar din făină cu apă, de post. De ce ies mereu mai bune dacă ținem compoziția o noapte în frigider

abc in bucatarie reteta de clatite reteta clasica de clatite compozitie de clatite clatite cu ou clatite de post clatite vegane cum se face compozitia de clatite foto: pexels@emine-gizem

Clătitele pot fi o idee salvatoare inclusiv atunci când lipsește pâinea și vrem să inventăm un mic dejun, chiar un prânz sau o cină cu ce avem prin cămară. Firește, dincolo de situația când vrem pur și simplu să mâncăm clătite: fie că e vorba de mic dejun, fie ca desert, gustare sau chiar ca mâncare la pachet.

O compoziție clasică de clătite este mereu neutră, nu conține zahăr, exact ca pâinea. În acest fel, putem adăuga peste ele fie ceva dulce – miere, gem, dulceață, sirop de arțar/agave, melasă, fie orice aliment din spectrul sărat ne inspiră.

De exemplu, brânzeturi și șuncă tip Praga, ciuperci, spanac, rucola, roșii, hummus și alte creme tartinabile. Fie rulate ca atare, fie la gratinate în cuptor: rulate, suprapuse și cu umplutură între ele sau împăturite în patru și cu umplutura între staturile fiecăreia. Cu sau fără sos bechamel, eventual doar cu puțină smântână.

Cele de mai jos sunt rețetele standard clasice pentru cele două tipuri de clătite. Pe structura lor putem modifica relativ ingredientele și experimenta: cu alte tipuri de făină, cu diferite feluri de lapte vegetal, cu cacao sau pudră de roșcove, cu piure sau suc de fructe. Sau, cu alte mici adaosuri de tip iaurt, smântână, brânzeturi rase etc.

Toate recomandările diferiților creatori de conținut online legat de clătite sunt absolut relative: singura metodă „științifică” de a avea clătite pufoase în interior și rumenite la exterior este aceea de da timp compoziției să formeze gluten.

Compoziție de clătite cu ou

O compoziție clasică de clătite presupune făină, lapte și ouă. Se poate prepara la moment și coace clătitele imediat în tigaie. Însă dacă o facem cu ceva timp înainte ies mai bune, pentru că făina are timp suficient să absoarbă lichid și să formeze rețeaua de gluten care dă structură și face clătitele elastice.

Exact din acest motiv, dacă facem compoziția anticipat cu câteva ore, putem înjumătăți cantiatea de ou, cu rezultate similare. Cel mai simplu, seara, mai ales că poate sta în frigider până la 3 zile. O metodă de optimizare a timpului.

Ingrediente pentru circa 8 clătite

250 g făină

500 g lapte (poate fi și lapte vegetal, sau apă, sau amestec din ele)

2 ouă – dacă facem compoziția la moment

1 ou – dacă facem compoziția anticipat

3 g sare

Compoziție de clătite de post, fără ou

Respectând exact de mai sus și dând timp făinei pentru a forma gluten în amestec cu apa, din compoziția de clătite se poate chiar elimina oul. Ceea ce înseamnă că pot reuși foarte bine și clătitele de post – folosind doar făină și lapte vegetal sau apă. Dacă nu le vrem de post sau vegane dar vrem să eliminăm oul din compoziție, putem folosi făină și lapte obișnuit, de vacă. Însă e nevoie de făină de grâu. Pot ieși și din făină de năut, cu ceva mai multă atenție și experiență. Dar nu prea ies din alte tipuri de făină fără gluten. Din făină fără gluten și ou ies mai bine clătitele de tip pancake, americane.

Ingrediente pentru circa 4 clătite

150 g făină

350 g apă sau lapte vegetal (lapte de vacă)

50 ml ulei de floarea soarelui

1 g bicarbonat de sodiu sau praf de copt

2  g sare

Procedeu

Oricare compoziție am alege, metoda pentru a o prepara este aceeași. Manual, cu un bol și un tel, sau cu un mixer vertical sau un blender. Secretul reușitei constă în a adăuga lichidul peste făină și nu invers. Sarea o putem adăuga oricând la început, are timp suficient să se dizolve.

Dacă adăugăm și ouă, cel mai indicat este să le batem și să le amestecăm cu laptele. Și apoi să adăugăm treptat amestecul lichid peste făină.

În cazul clătitelor fără ou, bicarbonatul are rolul de face ca ele să iasă afânate. Și asta, în lipsa oului, care face să „crească” orice compoziție.

Continăum să amestecăm până preparatul devine perfect omogen.

Acoperim și lăsăm compoziția să se odihnească, atât cât permite timpul.

Pentru a le coace în tigaia antiaderentă, se unge cu puțin ulei sau unt, se lasă să se încălească distribuindu-l uniform, fără însă a ne apropia de punctul de fum.

Se distribuie câte un polonic de compoziție și se coc una câte una, circa 1 minut pe fiecare parte sau mai puțin, pe foc mic. Practic, ridicăm flacăra doar cât să se încălzească uleiul, turnăm compoziția, distribuim, apoi dăm la mic. Și tot la mic lăsăm flacăra și după ce întoarcem clătita pe partea celalată. E gata de întors când se desprinde singură de tigaie și a devenit ușor rumenită.

Clătitele se pot conserva în frigider 3-4 zile și gata făcute, nu doar compoziția.

Notă: Dacă adăugăm treptat toate ingredientele într-o sticlă de plastic cu capac etanș, putem face compoziția direct în ea, fără să mai avem nevoie de nici un fel de alte ustensile, mecanice sau electrice.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *