Comisia Europeană a salutat miercuri acordul provizoriu la care au ajuns noaptea trecută Parlamentul European şi Consiliul cu privire la revizuirea specifică a Directivei-cadru privind deşeurile, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Agerpres.
Directiva-cadru modificată privind deşeurile va promova o economie circulară în întreaga UE, în special prin încurajarea inovării şi trecerea la practici industriale şi de consum mai durabile. Acesta este un important pas înainte în abordarea risipei de textile şi alimente, consolidând în acelaşi timp competitivitatea UE. O caracteristică esenţială a directivei revizuite este setul său comun de norme care va spori sustenabilitatea pentru întreprinderi şi consumatori şi va armoniza piaţa unică a textilelor uzate şi a deşeurilor textile.
“Textilele şi alimentele sunt două domenii în care vedem că multe resurse preţioase se vor risipi, aşa că mă bucur că, împreună cu colegiuitorii, am convenit asupra unei căi de urmat pentru a schimba acest lucru. Noile norme vor simplifica crearea unei pieţe unice pentru deşeurile textile şi vor facilita investiţiile în inovaţii pentru gestionarea deşeurilor textile”, a declarat comisarul pentru mediu, rezilienţa în domeniul apei şi o economie circulară competitivă, Jessika Roswall.
Acordul abordează problema risipei de alimente, demonstrând angajamentul statelor membre de a combate risipa de alimente de-a lungul lanţurilor de producţie şi de aprovizionare, inclusiv în gospodării. Directiva va accelera ambiţia UE de a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă 12.3 de a reduce la jumătate risipa de alimente pe cap de locuitor la nivel mondial şi de a reduce pierderile de alimente de-a lungul lanţurilor de producţie şi de aprovizionare până în 2030. Pentru a consolida această activitate, statele membre reduc, până în 2030, risipa de alimente cu 10% în procesul de prelucrare şi fabricare. Acestea ar trebui, de asemenea, să reducă risipa de alimente cu 30% (pe cap de locuitor) în comun la nivelul comerţului cu amănuntul şi al consumului, care include restaurantele, serviciile de alimentaţie şi gospodăriile.
Odată cu modificarea Directivei-cadru privind deşeurile, fiecare stat membru va institui propriul sistem de răspundere extinsă a producătorilor (REP) pentru produsele textile şi de încălţăminte. În cadrul acestor sisteme, producătorii de textile vor contribui la gestionarea textilelor uzate şi a deşeurilor textile. Fiind responsabili pentru sfârşitul duratei de viaţă a produselor pe care le vând, producătorii vor fi încurajaţi să proiecteze produse textile mai durabile, care să fie mai uşor de reutilizat, reparat şi reciclat. Această contribuţie va stimula, de asemenea, investiţiile în capacităţile de colectare separată, sortare, reutilizare şi reciclare. Acest lucru va contribui la crearea unei economii circulare pentru textile.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Noile norme abordează exporturile ilegale de deşeuri textile. Prin definirea clară a ceea ce constituie “deşeuri” în raport cu textilele “reutilizabile”, sortarea va avea loc înainte de expedierea textilelor uzate. Această măsură completează noua măsură, care garantează că deşeurile textile sunt exportate numai atunci când pot fi gestionate într-un mod durabil din punctul de vedere al mediului.
Parlamentul European şi Consiliul vor trebui acum să adopte în mod oficial directiva revizuită înainte ca aceasta să poată intra în vigoare. Acesta va intra în vigoare la 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE. Ulterior, statele membre vor trebui să transpună directiva în legislaţia naţională în termen de 20 de luni de la intrarea în vigoare.