Comisia Europeană, dată în judecată de două ONG-uri ecologiste/Acestea acuză forul european că este prea permisiv cu statele membre în ce privește atingerea obiectivelor climatice, mai ales în sectorul agricol

Comisia Europeana, gaze cu efect de sera, ONG foto: Pixabay

Două organizații de apărare a mediului au decis să dea în judecată Comisia Europeană în fața justiției Uniunii Europene pentru faptul că a atribuit statelor membre obiective climatice „insuficiente”, care ar putea încălca angajamentul acordului de la Paris din 2015 privind încălzirea globală.

Cele două ONG-uri depun plângere împotriva instituției europene pentru a solicita reducerea nivelurilor de emisii de gaze cu efect de seră permise fiecărui stat membru, în special în sectorul agricol. O hotărâre ar putea fi pronunțată „la începutul anului 2026”, informează LaFranceAgricole

Organizațiile CAN Europe și Global Legal Action Network (GLAN) au explicat marți, 27 august, că se bazează pe o decizie recentă a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care „obligă statele să adopte obiective coerente cu limitarea încălzirii globale la 1,5°C”, în conformitate cu acordul de la Paris semnat în 2015.

În aprilie, CEDO a condamnat Elveția pentru lipsa sa de acțiune în fața schimbărilor climatice, pronunțând o hotărâre considerată „istorică” de apărătorii mediului, decizie care ar trebui să se aplice celor 46 de state membre ale Consiliului Europei.

De data aceasta, ținta reclamanților este Uniunea Europeană și cele 27 de state membre ale sale, care ar trebui să atingă, până în 2030, o reducere de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră comparativ cu 1990.

Însă UE trebuie să accelereze aceste reduceri și să ajungă la o scădere de „cel puțin 65% dacă dorește să fie un actor credibil”, estimează Sven Harmeling, un responsabil din cadrul CAN Europe, într-un comunicat. Acesta solicită, în special, o accelerare a utilizării energiilor regenerabile.

Concret, în această plângere, cele două ONG cer Comisiei Europene să revizuiască în scădere nivelurile de emisii permise pentru fiecare din cele 27 de țări membre, în diverse sectoare de activitate (construcții, agricultură, transporturi etc.).

„Alocările anuale de emisii decise de Comisia Europeană sunt complet insuficiente pentru a limita gazele cu efect de seră […] și contravin legislației de mediu”, susțin acestea.

Potrivit ONG-urilor, acțiunea în justiție în fața Tribunalului Uniunii Europene, situat la Luxemburg, ar putea duce la o hotărâre „la începutul anului 2026”, după pledoariile de anul viitor.

Cele 27 de țări ale Uniunii Europene trebuiau inițial să prezinte până în vara anului 2023 Comisiei Europene proiecte detaliate privind acțiunile lor în vederea atingerii obiectivului de reducere cu 55% a emisiilor până în 2030, urmând să le finalizeze până la sfârșitul lunii iunie 2024, ținând cont de recomandările Bruxelles-ului.

Comisia a estimat, în decembrie anul trecut, că ansamblul celor 21 de planuri pe care le primise și evaluase până atunci ar permite doar o reducere de 51% a emisiilor la nivel european, cu deficiențe grave în majoritatea obiectivelor naționale.

Foaia de parcurs a fiecărei țări trebuia actualizată până la 30 iunie 2024, dar la această dată limită, Bruxelles-ul primise doar patru planuri, din partea Olandei, Danemarcei, Finlandei și Suediei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *