Executivul UE nu va pune din nou pe masă un plan controversat de reducere a utilizării pesticidelor, a declarat comisarul pentru agricultură Christophe Hansen pentru Euronews, închizând un capitol-cheie al Green Deal, scrie g4media.ro.
Obiectivul de a reduce la jumătate utilizarea pesticidelor în UE până în 2030 a fost cândva o piatră de temelie a așa zisului „Green Deal” european. Acum, în noul context economico-social și politic, acest obiectiv a fost amânat pe termen nelimitat.
În cadrul unui interviu acordat Euronews, comisarul pentru agricultură Christophe Hansen a confirmat că relansarea planului nu se mai află pe agenda executivului UE. „Nu a funcționat, iar acum nu avem niciun progres. Este acea facilitate scoasă din discuție? A ieșit din discuție”, a spus Hansen.
Reglementarea privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR), care a dispărut în prezent, urmărea nu numai să reducă utilizarea substanșelor, ci și să interzică aceste produse în zonele sensibile – cum ar fi spațiile verzi urbane și siturile Natura 2000 – promovând în același timp alternative mai sigure.
Propusă inițial în iunie 2022, reforma a fost retrasă un an mai târziu din cauza opoziției crescânde din partea partidelor de dreapta și a protestelor pe scară largă ale agricultorilor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
La momentul respectiv, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat că reglementarea pesticidelor va rămâne o prioritate și ar putea fi reintrodusă cu o propunere „mult mai matură”.
Cu toate acestea, pe măsură ce se apropiau alegerile pentru Parlamentul European, orice nou proiect a fost amânat pentru actuala Comisie care a preluat mandatul în decembrie anul trecut. „Desigur, subiectul rămâne, iar pentru a merge mai departe, este nevoie de mai mult dialog și de o abordare diferită”, le-a spus Ursula von der Leyen deputaților europeni în februarie 2024.
Se vorbește despre o viitoare lege pentru accelerarea aprobării și folosirii biopesticidelor
Acum, Hansen a precizat că orice inițiative viitoare se vor concentra pe aspecte comerciale, cum ar fi reciprocitatea – de exemplu, forțarea importurilor de alimente să respecte standardele UE privind pesticidele – și inovarea, mai degrabă decât obiectivele obligatorii de reducere a pesticidelor.
El a menționat viitoarea Lege privind biotehnologia, care vizează accelerarea dezvoltării de alternative mai sigure la pesticidele convenționale. „Trebuie să ne intensificăm eforturile pentru a obține acele alternative care nu sunt toxice pentru mediu și sănătatea umană,” a spus el.
Ca parte a pachetului său mai amplu de simplificare a reglementărilor, Comisia va propune în cursul acestui an măsuri pentru accelerarea aprobării biopesticidelor.
Această revizuire – unul dintre puținele elemente ale cadrului privind pesticidele retrase care a beneficiat de un sprijin politic larg – urmărește să acopere lacunele juridice legate de aplicarea aeriană a pesticidelor și de biocontrol.
Această schimbare reflectă viziunea recent dezvăluită a Comisiei pentru agricultură și alimentație, care acordă prioritate creșterii atractivității profesiei de agricultor – în special pentru generațiile tinere – în detrimentul înăspririi reglementărilor de mediu. Practic, o soluție de compromis în detrimentul criteriului ecologic, în contextul obiectivului de relansare a atractivității agriculturii.