Banca pentru Alimente Oradea desfăşoară, în perioada 4 – 6 aprilie, în judeţele Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, ediţia de Paşte a Colectei Naţionale de Alimente, sub mesajul “Împreună hrănim speranţa”, în 91 de magazine ale partenerilor săi, un număr record în cei cinci ani de la înfiinţare, transmite Agerpres.
“Aceste colecte le organizăm doar de două ori pe an, înainte de Paşte şi de Crăciun şi e singura ocazie când cetăţenii pot dona alimente direct prin reţeaua noastră. În tot restul anului, preluăm doar de la companii din motive de trasabilitate. Acum, în aceste trei zile, suntem prezenţi într-un număr record de 91 de magazine, cu sute de voluntari în toate cele patru judeţe. Noi, Banca pentru Alimente Oradea am împlinit, pe 10 martie, cinci ani. Atunci, în colecta de Crăciun am pornit cu doar patru magazine Lidl, trei în Oradea şi unul în Baia Mare, iar acum am ajuns la un număr record de 91. În total, pe ţară, suntem prezenţi în 904 magazine, prin cele nouă bănci regionale pentru alimente”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, preşedinta Băncii pentru Alimente Oradea, Gabriela Vereş.
Potrivit unui comunicat al Băncii pentru Alimente Oradea, în aceste trei zile, în magazinele Lidl România, PENNY | REWE România, Auchan România şi Kaufland România, clienţii pot dona alimente de bază – ulei, făină, conserve, paste, orez, zahăr, dulciuri, produse pentru copii – în coşurile special amenajate imediat după casele de marcat.
Sute de voluntari, de toate vârstele, recunoscuţi după vestele portocalii, sunt prezenţi în magazine pentru a oferi informaţii şi a încuraja implicarea oamenilor. Ei sunt legătura vie dintre generozitatea oamenilor şi nevoile reale ale celor vulnerabili.
Alimentele vor ajunge, prin Reţeaua Băncilor pentru Alimente şi ONG-urile partenere, la persoane aflate în dificultate: familii cu venituri mici, vârstnici singuri, copii din centre, mame singure sau persoane fără adăpost şi mulţi alţi oameni în nevoie.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
“Toate alimentele acestea ajung într-adevăr la oamenii sărmani, pentru că noi avem contracte cu asociaţiile, fiind selectate cele mai serioase din judeţele în care lucrăm. Ele au obligativitatea prin contractul cu noi să distribuie toate aceste alimente la persoanele pe care le au în evidenţă; primim raportările lor, iar noi raportăm până la Comisia Europeană tot ce facem. Şi pe fracţii de alimente, ce tip de alimente am distribuit, câte kilograme pe fiecare subcategorie alimentară, de exemplu cât avem mâncare de bebeluşi, cât au fost legume-fructe, cât au fost lactate. Toate acestea le raportăm la Comisia Europeană pentru statistici. De asemenea, raportăm numărul de beneficiari pe categorii de vârstă şi pe sex. Evident, raportăm şi către donatorii noştri pentru că ei ştiu evidenţa cu tot ce ne-au donat”, a precizat Gabriela Vereş.
Pe lângă cele două colecte naţionale, Banca pentru Alimente Oradea (ca de altfel şi celelalte bănci) colectează zilnic produse alimentare şi nealimentare, de la depozite, magazine, fabrici etc şi distribuie lunar circa 50 de tone spre o bază de circa 30.000 de oameni, având contracte cu 147 de asociaţii şi fundaţii din cele patru judeţe – Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Maramureş, prin care ajung donaţiile la oameni.
Un fapt deosebit de important, a subliniat de Gabriela Vereş, este o prevedere legală potrivit căreia companiile care nu donează alimente, care fac risipă, sunt pasibile de amenzi. Legea nr. 49/2024 a introdus caracterul obligatoriu pentru toţi operatorii din sectorul agroalimentar de a întreprinde măsuri de prevenire a risipei alimentare în vederea atingerii obiectivului de reducere cu 50% a risipei de alimente, până în anul 2030, prevăzut în Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.
“Ei trebuie să doneze, în primul rând, spre consum uman, adică prin noi, Băncile pentru Alimente; dacă nu, spre consum animal şi dacă nu se poate nici spre consum animal, spre biogaz sau compost şi au voie să arunce doar ce au demonstrat că nu au revalorificat în niciun fel, nu au reintrodus în economia circulară. În caz contrar, vor fi amenzi între 10.000 şi 40.000 de lei. Sunt încă foarte multe companii care nu ştiu şi nu donează, aruncând cantităţi enorme de alimente. Dar ei au tot interesul să doneze. Iar, de la noi, un transport de alimente ajunge să fie mâncat în cinci ore, atât de puternică este reţeaua şi lanţul scurt de distribuţie pe care îl avem”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedinta Băncii pentru Alimente Oradea.
Potrivit acesteia, pe tot parcursul anului se pot prelua două categorii de produse: alimentare şi nealimentare (articole igienico-sanitare, medicale, rechizite, haine, jucării, materiale de construcţii, mobilier etc.). Produsele alimentare trebuie să fie proprii consumului uman şi în termen, chiar dacă pot fi spre finalul valabilităţii recomandate de consum. În general, donaţiile au provenit, de obicei din: stocuri rămase în urma activităţilor promoţionale încheiate, mostre gratuite, produse sezoniere sau testări de reţete noi, produse sub standardele estetice şi de calibru, stocuri rămase în urma schimbării strategiei de marketing, produse aflate în apropierea datei de scadenţă (data scadenţei ar trebui să fie mai mare de 24 ore) şi produse cu erori de ambalare, etichetare şi gramaj. În schimb, nu pot fi donate produse expirate şi nici băuturi alcoolice.
Colecta de Paşti este posibilă datorită susţinerii oferite de partenerii tradiţionali ai Reţelei Băncilor pentru Alimente: Lidl România – partener fondator, PENNY | REWE România – partener strategic, Auchan România – partener finanţator, Kaufland România – partener strategic, CHEP România şi Edenred România – parteneri finanţatori, care se implică activ în combaterea risipei alimentare şi a insecurităţii alimentare.
De la înfiinţare, în anul 2020, Banca pentru Alimente Oradea a salvat de la risipă 3.134 tone de alimente şi a distribuit echivalentul a 6,2 milioane porţii de mâncare în mod recurent către o bază de 45.000 oameni în nevoie (copii, vârstnici sau familii în risc de excluziune socială, persoane cu dizabilităţi, fără adăpost, cu dependenţe, refugiaţi şi alte categorii).
În perioada 2022 – 2023, această asociaţie orădeană a avut o intervenţie susţinută în criza refugiaţilor din Ucraina, donând 215 tone de ajutoare prin 37 de ONG-uri, de care au beneficiat, în medie lunară, 2.065 de refugiaţi ucraineni.
În plus faţă de activitatea caritabilă, derulează programe educaţionale despre reducerea risipei şi alte teme de sustenabilitate, prin ateliere în şcoli pentru peste 3.000 de elevi, în noiembrie 2024 lansând caravana educaţională Edu Play Bus – autobuzul escape-room gratuit pentru copii, la care au participat până în prezent 4.250 de elevi din 10 localităţi din judeţul Bihor.