Cireșele din Grecia, în pericol din cauza înghețului de acum trei săptămâni /  70% din culturi au fost distruse în zonele joase, iar în zonele montane, aproximativ 30% / Se așteaptă creșteri de prețuri

Cireșele din Grecia vor fi mai scumpe FOTO: Dreamstime/ Adil Celebiyev

Se apropie sezonul pentru cireșele din Grecia, iar așteptările generale sunt că producția va fi mai scăzută anul acesta, spune Apostolos Tsinoglou, proprietar al exportatorului de fructe grec Europe Export, pentru Fresh Plaza. „În ciuda reducerii producției de cireșe din acest an, ca firmă sperăm să avem cantități mai mari disponibile pentru export. Fiind localizați și activând în județul Pella, obținem cea mai mare cantitate de cireșe din zona mai largă a județului nostru.”

Motivul acestei scăderi a producției este impactul vremii de acum trei săptămâni, explică Tsinoglou. „Aproape acum 20 de zile, mai multe ferme de cireșe au fost devastate după un îngheț care a durat două zile. Aproximativ 70% din culturi au fost distruse în zonele joase, în timp ce zonele montane au suferit pierderi de aproximativ 30%. Din fericire, majoritatea cireșelor se produc în zonele montane, așa că credem că daunele nu vor depăși 40% în total.”

Și ploile aduc riscuri

Așa cum era de așteptat, scăderea producției va duce inevitabil la creșterea prețurilor cireșelor. Tsinoglou afirmă: „Privind exporturile noastre, ca firmă ne vom concentra pe piețele din Italia, Olanda, Anglia și Polonia, deoarece există un interes considerabil pentru cireșele grecești în aceste țări. Din cauza daunelor provocate de îngheț, ne așteptăm ca prețurile să fie mai mari, nu doar în Grecia, ci și în alte țări, depășind prețurile de anul trecut.”

Provocările legate de vreme nu sunt complet încheiate, deoarece ploi suplimentare aduc propriile riscuri. „În cele din urmă, deși vremea este destul de ploioasă în aceste zile, sperăm că polenizarea va avea loc suficient și că ploile nu vor continua în perioada recoltării. Acest lucru ar evita probleme suplimentare, cum ar fi fisurarea fructelor și putregaiul Monilia,” încheie Tsinoglou.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *