Aproape 9% din populația UE nu și-a permis o masă cu proteine măcar o dată la două zile în 2024, indică datele biroului european de statistică Eurostat

Aproape 9% din populația UE nu și-a permis o masă cu proteine în 2024, indică datele biroului european de statistică Eurostat Foto: Dreamstime

În 2024, 8,5% din populația Uniunii Europene nu și-a permis o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent proteic vegetarian la fiecare două zile, cu 1% mai puțin decât în 2023 (9,5%), arată datele Eurostat.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -
foto: ec.europa.eu

Procentul a fost însă semnificativ mai mare în rândul persoanelor expuse riscului de sărăcie, ajungând la 19,4%, comparativ cu 6,4% pentru persoanele situate la polul opus, departe de a se afla în această situație.

La nivel național, cel mai mare procent al persoanelor expuse riscului de sărăcie care nu și-au permis o masă adecvată a fost înregistrat în Slovacia (39,8%), urmată de Bulgaria (37,7%) și Ungaria (37,3%). La polul opus, cele mai mici procente au fost înregistrate în Cipru (3,5%), Irlanda și Portugalia (ambele 5,1%).

România se află în top pe poziția a cincea, după Grecia, care urmează Ungariei, cu circa 25% populație expusă riscului de sărăcie. Suprinzător este că țara noastră este urmată în top de Germania și Franța, iar Polonia este țara din fostul bloc socialist cu cel mai mic procent de sărăcie, a cincea în ordine inversă.

Capacitatea de a-și permite o masă cu carne, pește sau echivalent vegetarian la fiecare două zile este unul dintre elementele analizate la nivel de gospodărie pentru calcularea ratei de privare materială și socială severă. Aceasta este una dintre componentele indicatorului privind persoanele expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială. Indicatorul este utilizat pentru a monitoriza obiectivul principal privind sărăcia și incluziunea socială din Planul de acțiune al Pilonului european al drepturilor sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *