Ciocolata neagră poate conține metale grele / Chiar trebuie să vă faceți griji cu privire la consumul ei?

ciocolata neagra varianta buna Sursa Foto: Pexels.com

Un nou studiu a constatat că marea majoritate a produselor din ciocolată neagră testate conțineau niveluri de plumb și cadmiu care nu depășeau nivelurile acceptabile, relatează Health.com
Autorii au concluzionat că ciocolata neagră este sigură pentru adulți și poate prezenta un risc ușor pentru copiii mai mici care consumă mai mult de două tablete pe săptămână. Ciocolata neagră poate fi o sursă de nutriție, dar consumul excesiv ar putea avea efecte negative, au afirmat unii experți.

Există câteva vești bune pentru iubitorii de ciocolată neagră: Un studiu recent a arătat că acest deliciu dulce nu prezintă un risc pentru sănătatea adulților.

Pentru acest studiu, publicat la 6 iunie în Food Research International, oamenii de știință de la Universitatea Tulane au testat peste o sută de tablete de ciocolată neagră și cu lapte vândute în SUA pentru a determina nivelul de metale grele, inclusiv metale toxice precum plumbul și cadmiul. Ei au ajuns la concluzia că produsele sunt sigure pentru adulți și că o mică minoritate poate reprezenta un risc ușor pentru copiii mici – dar numai dacă sunt consumate în cantități mari.

Constatările vin la un an după ce o lucrare realizată de Consumer Reports a arătat niveluri nocive de plumb și cadmiu în unele mărci de ciocolată neagră, stârnind îngrijorări cu privire la siguranța consumului de ciocolată neagră.

“Ceea ce am constatat este că este destul de sigur să consumăm ciocolată neagră și ciocolată cu lapte”, a declarat într-un comunicat de presă autorul principal Tewodros Godebo, PhD, profesor asistent de științe ale sănătății mediului la Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine.

Iată ce trebuie să știți despre concluziile studiului, ce au arătat cercetările anterioare și ce cred experții neimplicați în studiu despre cât de sigur este să mâncați ciocolată neagră.

Ce au dezvăluit cercetările anterioare

Pentru studiul Consumer Reports, cercetătorii au testat 48 de produse din cinci categorii: pudră de cacao, fulgi de ciocolată, tablete de ciocolată cu lapte, tablete de ciocolată neagră și amestecuri pentru negrese, tort de ciocolată și ciocolată caldă. Ei s-au concentrat pe plumb și cadmiu, metale care pot afecta creierul și sistemul nervos, copiii fiind deosebit de vulnerabili la simptome.2

Cercetătorii au descoperit că ciocolata neagră avea niveluri mai ridicate de metale grele decât omologii lor din ciocolata cu lapte. Fiecare baton de ciocolată neagră testat conținea cantități detectabile de plumb și cadmiu, 71% dintre acestea depășind dozele maxime admise de California pentru plumb, cadmiu sau ambele.2

Cercetătorii au utilizat standardul californian deoarece nu există limite federale pentru cantitatea de plumb și cadmiu pe care o pot avea majoritatea alimentelor. Doza zilnică maximă admisă pentru plumb este de 0,5 micrograme (mcg) și de 4,1 mcg pentru cadmiu.

Cercetarea se bazează pe un studiu Consumer Reports din 2022, care a constatat că 82% dintre tabletele de ciocolată neagră testate aveau niveluri de plumb sau cadmiu care depășeau pragul stabilit de California3.

Cadmiul poate ajunge în ciocolata neagră deoarece boabele de cacao îl absorb din solul contaminat, a declarat anterior James E. Rogers, PhD, director și șef interimar al testării siguranței produselor la Consumer Reports, pentru Health. Plumbul poate ajunge pe boabele de cacao după recoltare, potențial din praf și sol, în timp ce boabele se usucă afară.
O privire mai atentă asupra constatărilor noului studiu

Echipa de la Tulane a analizat mostre din 155 de ciocolate negre și cu lapte de la o serie de mărci vândute în SUA, inclusiv mărci bine cunoscute precum Dove, Ghirardelli, Hershey, Lindt și Trader Joe’s. Fiecare a fost testată pentru prezența a 16 metale grele, de la cele esențiale, precum cuprul, fierul și zincul, la cele nocive, precum plumbul și cadmiul.1

Cercetătorii au calculat apoi riscul de a mânca o uncie de ciocolată pe zi, ceea ce echivalează cu mai mult de două tablete de ciocolată pe săptămână.

Ei au descoperit că doar o marcă de ciocolată neagră – Lok Dark Chocolate din Columbia – depășea limita Uniunii Europene de 800 mcg pe kilogram (mcg/kg) pentru cadmiu în batoanele cu mai mult de 50% cacao.

Patru tablete de ciocolată neagră aveau niveluri de cadmiu pe care cercetătorii le-au considerat riscante pentru copiii care cântăresc maximum 33 de kilograme, greutatea medie a unui copil de trei ani din Statele Unite. Batoanele erau:

  • Lok Ciocolată neagră
  • Marou
  • Pudră de cacao organică mexicană Vivio Foods
  • Cipuri de ciocolată neagră peruviană Pascha

Două tablete de ciocolată, ciocolata Napolitains Dark și Blanxart, aveau niveluri de plumb peste standardul californian de 150 (mcg/kg) pentru ciocolata neagră. Cu toate acestea, cercetătorii au constatat că acestea încă nu erau susceptibile de a dăuna adulților sau copiilor.

“Pentru adulți, nu există niciun risc advers pentru sănătate din cauza consumului de ciocolată neagră”, a declarat Godebo. “Deși există un risc ușor pentru copii în patru dintre cele 155 de tablete de ciocolată eșantionate, nu este obișnuit să vezi un copil de 3 ani consumând în mod regulat mai mult de două tablete de ciocolată pe săptămână.”

Studiul a constatat, de asemenea, că ciocolata neagră conținea niveluri ridicate de nutrienți importanți precum cupru, fier, mangan, magneziu și zinc. Unele batoane aveau chiar mai mult de 50% din cerințele nutriționale zilnice pentru copii și adulți.

“Nu numai că [ciocolata neagră] este plină de aceste minerale esențiale, dar acestea pot reduce potențial absorbția metalelor toxice în intestin, deoarece aceste metale concurează pentru același loc”, a declarat Godebo. “În timp ce două studii anterioare din SUA au examinat prezența plumbului și a cadmiului în ciocolată, acest studiu a utilizat cea mai mare dimensiune a eșantionului, a extins domeniul de testare la 16 metale și a inclus o evaluare a riscului de metale toxice care a ținut cont de contribuția nutrițională a mineralelor esențiale.”

Factori de luat în considerare

Dimensiunea porției este un factor care trebuie luat în considerare atunci când se evaluează riscul consumului de ciocolată neagră, a declarat pentru Health Jamie Alan, PharmD, PhD, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Michigan State University. “Dacă oamenii mănâncă în mod constant mai mult de o uncie de ciocolată neagră pe zi”, a explicat ea, concluziile celui mai recent studiu “ar putea să nu fie aplicabile”.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca majoritatea adulților “să consume suficientă ciocolată neagră pentru ca aceste substanțe potențial dăunătoare să cauzeze o problemă”, a declarat pentru Health Deborah Cohen, DCN, profesor asociat în cadrul departamentului de științe clinice și de nutriție preventivă de la Școala de profesii medicale a Universității Rutgers.

Ea a adăugat că ciocolata neagră are avantaje, inclusiv fiind bogată în substanțe chimice vegetale numite flavanoli care pot ajuta la protejarea inimii.

“Ciocolata neagră conține de două până la trei ori mai multe solide de cacao bogate în flavanoli decât ciocolata cu lapte”, a spus ea. “Flavanolii din ciocolată pot crește sensibilitatea la insulină în studiile pe termen scurt; Pe termen lung, acest lucru ar putea reduce riscul de diabet”.

Dar Cohen a subliniat că nu ar trebui să începeți să vedeți ciocolata neagră ca fiind la egalitate cu fructele și legumele. “Legumele conțin atât de mulți alți nutrienți importanți – antioxidanți, fitochimicale, fibre”, a spus ea. “Cu toate acestea, dacă cineva are poftă de un pic de ciocolată din când în când, o mușcătură sau două sau o uncie sau două nu va face rău.”

Sursa: Health.com

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *