Conform statisticilor, o treime din hrana cultivată pe această planetă ajunge să fie pierdută sau aruncată. O mare parte din aceasta provine din deșeurile alimentare menajere generate în propriile noastre case. Vestea bună este că putem face pași mici pentru a împiedica risipa alimentară să devină mai mare, arată Food unfolded.
Cum să reducem risipa alimentară menajeră
Iată cinci sfaturi pentru a reduce risipa alimentară menajeră.
-
Nu aruncați resturile de mâncare de cu o zi înainte
Legumele, fructele, produsele pe bază de cereale și carnea sunt cele mai aruncate alimente la nivel de gospodărie. Păstrarea la îndemână a câteva rețete prietenoase rămase poate ajuta să le dați acestor alimente o nouă viață. Rețetele care utilizează multe ingrediente sunt cele mai bune: cartofii prăjiți, curry și mâncăruri de paste, de exemplu, pot funcționa bine cu o gamă largă de legume. Fructele pot fi transformate în produse de copt, cum ar fi prăjituri, plăcinte sau chiar gemuri și conserve. Restul de orez care nu s-a consumat la masă poate deveni un orez prăjit excelent, iar pâinea veche poate fi transformată în crutoane sau pesmet, în timp ce restul de carne poate fi folosit în sandvișuri și salate.
Documentarea modului în care folosiți resturile vă poate ajuta să vă construiți propriile șabloane de rețete, dar există și câteva aplicații gratuite care vă pot sugera rețete bazate pe ingredientele pe care le aveți acasă. Acest lucru poate fi de mare ajutor dacă începeți să folosiți resturile în mod creativ pentru prima dată.
-
Fierbeți într-o supă legumele rămase
Coji, tulpini, rădăcini și capetele de legume nu trebuie să fie destinate coșului de gunoi. În schimb, pot fi folosite pentru a face un stoc (supă păstrată la congelator pentru alte rețete) care adaugă un plus de aromă și nutriție alimentelor! Este posibil ca resturile de la o masă să nu fie suficientă pentru un lot de stoc, așa că începeți prin a curăța și congela resturile de fiecare dată când ați terminat de pregătit o masă. După ce ați economisit suficient, fierbeți-le în apă pentru a face un lot de stoc. Acesta poate fi congelat într-o tavă pentru cuburi de gheață și folosit după cum este necesar pe o perioadă de câteva luni.
Pont: morcov, țelină, ceapă, praz, ciuperci, nap, dovleac, păstârnac, sparanghel, ardei gras, sfeclă și fenicul sunt niște legume care fac stocul excelent. Adăugarea unei note de condimente vă poate transforma stocul și îl poate face și mai delicios. Frunzele de dafin, boabele de piper, tarhonul, rozmarinul, pătrunjelul, sosul de pește, sosul de soia, ciupercile shiitake uscate, ghimbirul și usturoiul sunt adaosuri excelente.
-
Păstrați mâncarea la congelator
Congelarea alimentelor este o modalitate excelentă de a le face să dureze mai mult și de a reduce risipa alimentară menajeră. Dacă ați gătit prea multe paste, ați cumpărat prea multă pâine sau alte alimente, nu vă faceți griji. Puneți-le în congelator și folosiți-le când aveți nevoie de ele. Alte alimente care pot fi congelate cu ușurință includ iaurtul, carnea, peștele, ouăle, produsele de patiserie, stocurile și resturile gătite.
Este important să rețineți că unele alimente se îngheață mai bine decât altele. De exemplu, dacă înghețați legume cu un conținut ridicat de apă, acestea pot ieși din congelator cu o textură diferită. Acest lucru se datorează faptului că apa își mărește volumul atunci când se transformă în gheață. În cazul legumelor cu un conținut ridicat de apă, această expansiune provoacă spargerea pereților celulari. Drept urmare, salata verde sau roșiile dezghețate vor deveni moi. S-ar putea să nu aibă un gust foarte bun într-o salată. Dar sunt sigure pentru consum și pot fi încorporate în feluri de mâncare care permit astfel de texturi. Pentru unele legume precum broccoli, morcovi și dovlecei, acest lucru poate fi prevenit dacă le dăm un clocot sau le fierbem la abur înainte de depozitare în congelator.
Pont: Împărțirea porțiilor mari de alimente în altele mai mici facilitează congelarea acestora. În acest fel, puteți dezgheța cantitatea dorită, fără a fi nevoie să dezghețați și să recongelați întregul lot.
-
Păstrați resturile în siguranță
Depozitarea necorespunzătoare este o cauză majoră a deșeurilor alimentare menajere. Resturile gătite, precum și alimentele ambalate pe jumătate folosite, pot necesita refrigerare. Dacă este cazul, verificați instrucțiunile de depozitare de pe ambalaj. Nu uitați să păstrați resturile în partea din față a frigiderului, astfel încât să nu fie uitate. Dacă aveți de-a face cu mai multe alimente rămase, faceți o listă cu termene limită pentru fiecare.
Depozitarea în recipiente curate din materiale sigure pentru alimente, cum ar fi sticlă, oțel sau anumite tipuri de materiale plastice, vă va ajuta să vă păstrați resturile în siguranță. Și dacă aveți o mulțime de surplus de hrană, împărțiți-l în loturi și păstrați câteva la frigider, iar restul la congelator, unde va rezista mai mult fără să se strice.
-
Explorați rețete din bucătăria internațională
Resturi care nu se potrivesc în rețetele dvs., ar putea fi bune la un preparat din altă parte a lumii. De exemplu, în unele părți se fac murături și coaja de pepene verde.
Învățarea unor tehnici de gătit și rețete noi poate, de asemenea, să ne ajute să scăpăm de monotonia de a folosi aceleași ingrediente pentru aceleași feluri de mâncare. De exemplu, dacă v-ați plictisit să faceți supă de cartofi, morcovi și carne, puteți folosi un cub de supă pentru a transforma totul într-un delicios curry japonez. Un alt exemplu este vânăta. Dacă nu știți ce să faceți cu o jumătate de vânătă rămasă de la o altă rețetă, o puteți pune în cuptor și o transformați în Baba Ganoush – un sos afumat levantin. Cu cât știți mai multe rețete din bucătăria internațională, cu atât este mai ușor să creeați o masă grozavă din foarte puține ingrediente. Vizitarea magazinelor alimentare etnice este o modalitate excelentă de a descoperi ce ingrediente speciale sunt disponibile. Multe dintre aceste alimente vin chiar cu rețete pe ambalaj.