Cinci ingrediente și alimente turcești sănătoase pe care trebuie să le cauți dacă ajungi în Turcia / Multe sau ajuns și pe piața românească, de altfel

Alimente turcești foarte sănătoase Foto: Pixabay

Bucătăria mediteraneană este intens apreciată pentru efectele ei benefice asupra sănătății. Dar nici bucătăria turcească nu e foarte departe de asta. De altfel, Dailysabah prezentate cinci alimente turcești care sunt, de fapt, foarte sănătoase.

Mai mult, turcii au o serie de trucuri nutriționale suplimentare, consumând o varietate de superalimente unice și străvechi, dintre care multe sunt în plin sezon de recoltare.

Turcia, cu peisajele sale diverse și tradițiile sale culinare bogate, găzduiește o comoară de superalimente care a hrănit acest poporul timp de secole. Aceste alimente nu numai că furnizează nutrienți esențiali, dar oferă și arome și texturi unice care îmbunătățesc bucătăria turcească. Oricine a vizitat această țară poate atesta că bucătăria turcească este extrem de sănătoasă, constând în principal din produse de sezon, cereale, nuci și semințe care sunt transformate în produse care variază de la murături la paste și multe altele.

Cu toate acestea, există câteva ingrediente mai puțin cunoscute străinilor, dar care sunt extrem de valoroase din punct de vedere nutrițional. În plus, chiar dacă urmați un regim alimentar în care evitați făina de grâu sau zahărul ori alte alimente, unele dintre aceste ingrediente pot fi folosite fără probleme.

Einkorn (alac): Minunea grâului străvechi

„Siyez” este cuvântul turcesc pentru grâul străvechi denumit în engleză «einkorn», care a fost cultivat în Turcia timp de milenii. În limba română, termenul folosit pentru acest grâu ancestral este „alac” sau „spelta”. Spre deosebire de soiurile moderne de grâu, einkorn și-a păstrat structura genetică originală, ceea ce îi dă o altă valoare nutrițională. Surprinzător de bogată în proteine, acest tip de grâu are, de asemenea, un conținut scăzut de gluten, ceea ce înseamnă că pentru cei care au o intoleranță sau sunt sensibili la gluten, această făină este o opțiune mai bună pentru consum.

Hrișcă: O sursă de energie fără gluten

„Karabuğday” este cuvântul turcesc pentru «hrișcă». Acesta este o pseudocereală versatilă și fără gluten care prosperă în solurile turcești. Profilul său nutrițional robust și adaptabilitatea în bucătărie o transformă într-un superaliment care a fost recunoscut în multe locuri din lume, inclusiv în Turcia. Un astfel de exemplu ar fi faimoșii tăieței soba din Japonia. În Turcia, hrișca este folosită ca făină pentru pâine sau boabele sale ca bază pentru pilafuri.

În ciuda faptului că numele său în turcă conține cuvântul „grâu”, hrișca nu conține de fapt niciun fel de grâu. Asta o face în mod natural fără gluten și, prin urmare, o alegere ideală pentru cei cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten. Conținând însă toți cei opt aminoacizi esențiali, hrișca este, de asemenea, bogată în proteine vegetale, fibre, vitamine și minerale. Hrișca este, de asemenea, pe cale să fie utilizată mai intens și servește ca înlocuitor ideal fără gluten pentru grâul rafinat și este ușor disponibilă în piețe sub formă de făină, bulgur și pâine. Majoritatea făinurilor fără gluten constau din porumb și orez, care au un conținut ridicat de carbohidrați în comparație cu hrișca.

Tahini: Pastă cremoasă de susan

Tahini, un aliment de bază în bucătăria turcească, este o pastă obținută din semințe de susan măcinate. Nu este doar delicioasă și atât sărată, cât și dulce, ci oferă și o bogăție de nutrienți și beneficii pentru sănătate. Bogată în grăsimi sănătoase, o sursă bună de proteine și conține, de asemenea, antioxidanți, precum și vitamine și minerale, este incredibil de versatilă. Poate fi folosit ca dip, tartinabil sau dressing, copt în desert sau chiar ca înlocuitor de făină pentru pâine.

Amestecat cu apă, lămâie și mirodenii, tahini este un minunat înlocuitor al produselor lactate pentru orice sos de salată sau dip. Atunci când se coace singur, tahini devine aproape caramelizat, fiind un desert excelent fără zahăr, în care turcii obișnuiesc să înmoaie pâinea. Tahini se confruntă, de asemenea, cu un nou rol ca înlocuitor al făinii pentru pâinile fără gluten și keto. Deși cu siguranță nu este hipocaloric, aluatul acestei pâini proaspete și la modă este obținut prin amestecarea tahini cu ouă, praf de copt și sare.

Pekmez: Elixirul dulce al naturii

Pekmez (melasă) este un îndulcitor natural obținut din suc de fructe. Este un ingredient iubit în bucătăria turcească. După cum s-a menționat, pekmez de struguri amestecat cu tahini, asemănător cu untul de arahide și gemul și întins pe pâine este un obicei culinar constant în Turcia. Prepararea pekmezului, în care fructele sunt fierte timp de ore întregi, este, de asemenea, o activitate comună pentru majoritatea sătenilor, care vor pregăti în curând melasă de struguri și de rodii, pe măsură ce se derulează sezonul recoltei.

Deși nu se consumă neapărat independent, cu excepția cazului în care se ia o lingură pentru a crește fierul sau numărul de globule roșii, pekmez oferă o alternativă mai sănătoasă la zaharurile rafinate. Pentru multe gospodării, această melasă servește drept substitut pentru zahărul rafinat în prepararea prăjiturilor și a altor deserturi.

Există, de asemenea, vechiul truc din Turcia de a prepara o falsă ceașcă de ceai pentru cei mici, amestecând pekmez cu puțină apă, ca o alternativă sănătoasă la băutura cu cofeină.

Semințe de nigella: Mici surse de energie

„Çörekotu”, adică semințe de nigella, cunoscute în română ca semințe de chimen negru sau kalonji, sunt semințe mici folosite frecvent în bucătăria turcească. Acestea oferă o explozie de aromă și contrast de culoare și au beneficii nutriționale imense. Denumite „semințele binecuvântării” în arabă, semințele de nigella au fost folosite în medicina tradițională de-a lungul timpului. Se crede că acestea stimulează sistemul imunitar, îmbunătățesc funcția creierului și protejează împotriva diabetului și a bolilor de inimă. Semințele de nigella sunt bogate în antioxidanți care combat stresul oxidativ și inflamațiile din organism.

Uleiul din aceste semințe este, de asemenea, disponibil sub formă de tinctură, precum și ca supliment. Semințele în sine se întâmplă să fie prezente în aproape toate produsele de panificație. Acest lucru înseamnă că, de la pâine și turtă la produse de patiserie, prăjituri și alte deserturi, precum și la salate și garnituri, cum ar fi platourile cu brânză, „çörekotu” este unul dintre acele ingrediente extrem de sănătoase pe care le consumăm în mod regulat fără să știm.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *