Astăzi vom inaugura o serie de articole despre faimoși chefi spanioli și restaurantele lor. Sau doar restaurante în care au creat și creează rețete și meniuri. Și cu cine am putea începe decât cu faimosul Martín Berasategui, cu 12 stele Michelin, dintre care 3 sunt pentru restaurantul Martín Berasategui din Lasarte-Oria și 3 pentru restaurantul Lasarte Hotel Monument Barcelona.
Unul dintre bucătarii cei mai faimoși ai planetei, Martín îmbină permanent ingredientele de sezon cu o tehnică perfectă pentru a crea farfurii de o frumusețe simplă, dar mereu surprinzătoare și un gust unic.
Pentru a nu ținti din prima la vârf am ales astăzi restaurantul Fonda España, care servește două meniuri de degustare create de Berasategui. Pe lângă mâncarea desăvârșită îl recomandă și locația, fiind situat chiar în centrul Barcelonei, la doi pași de Rambla, în hotelul España, o clădire iconică a arhitecturii moderniste, proiectată de Domènech i Montaner. Nu e un restaurant din Ghidul Michelin, ceea ce nu înseamnă că e mai puțin faimos, clienții The Fork așezându-l în Top 100 restaurante din Spania și al doilea restaurant din Barcelona.
Fonda, în vechime, în Spania, era un cuvânt ce desemna locurile unde se oferea găzduire și ceva de mâncare. Un fel de han. Mâncarea de aici nu mi-a părut nici pe departe a fi inspirată din rețete din timpuri de demult, mai degrabă având note moderne, dar ambientul și „căldura gustului” te întorc într-o lume cu farmec, liniște și o viață bună.
N-am să vă devoalez chiar tot ce am mâncat aici, vă las bucuria de a ajunge odată, în persoană, dar tot nu mă pot abține să vă arăt câteva „dish-uri”.
Așa, de introducere, unt cu trei arome: măsline kalamata, rozmarin și citrice.
O bogăție de transparență și culori în același timp: gelatina din scoici cu insert de tomate și fructul pasiunii.
Caballa (un pește gras, de Mediterana) cu cremă de migdale și struguri, o sinteză între gustul mării și al roadelor de pe dealurile Cataloniei.
Din nou o îmbinare de mare și câmp: spumă de conopidă cu caviar de pește și carne de crab.
O grădină acvatică din pește (merlucius), ceapă și sos de curry.
Și pour la bonne bouche, miel cu piureuri de topinambur și ardei, o explozie de culoare și gust.
Nu știu cum am ratat desertul, în sensul că nu am nicio poză, altminteri a fost o minunăție din ciocolată, caramel și cremă catalană.
Prețurile, evident, nu sunt pentru orice buzunar, dar nici extrem de restrictive, așa că una peste alta, o dată la ceva timp poți face o cheltuială care să îți umple sufletul de bucurie și să-ți încânte papilele gustative. Iar dacă mai punem și locația fabuloasă și cu încărcătura istorică, este exact locul potrivit unde un turist se va putea bucura de îmbinarea dintre istorie și gastronomie fină în plin centrul Barcelonei.