Renumit chef, antreprenor și autor de cărți de gastronomie în activitate la Londra dar de origine israeliană, Yotam Ottolenghi mărturisește într-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera că grupul său înregistrează pierderi și este în criză din cauza costurilor tot mai ridicate cu materia primă și cu contribuțiile sociale pentru angajați, după ce actualul guvern laburist britanic a majorat nivelul lor. Pare uneori că personajele importante sau cu notorietate nu sunt atinse de problemele obișnuite ale oamenilor de rând, însă, ca mulți dintre noi, și el se declară bulversat de evenimentele politice, economice și sociale ale prezentului.
Și, la fel ca pentru noi țoti, momentele fericite în viață au o mare doză de relativism și ambivalență. Ottolenghi anunță în interviu deschiderea primului său restaurant în afara Londrei, „Ottolenghi Geneva”, din cadrul Mandarin Oriental din orașul elvețian. În același timp, spune că, pe de altă parte, grupul său pierde actualmente 20% din profit și este în criză. Grupul deține două restaurante („Nopi” și „Rovi”) și opt magazine gourmet în Londra, în afara celui nou deschis la Geneva.
Un local informal, cu 40 de locuri, unde legumele se gătesc „de la rădăcină până la vârf”
„Discutam de ani de zile cu cei de la Mandarin Oriental pentru că sunt foarte puternici, ca grup, pe partea de food & beverage. Odată cu pandemia, proiectul fusese pus pe pauză, dar acum iată-ne aici: am luat în considerare mai multe orașe, în Europa, dar Geneva mi s-a părut cel mai potrivit. Este și aproape. Nu o cunoșteam, dar m-am îndrăgostit de apă, de faptul că e un oraș mic, dar internațional”, explică el decizia.
Este vorba de un local informal, cu 40 de locuri și vedere spre râu, deschis de la micul dejun până la cină. „Se inspiră din „Rovi”: legume „de la rădăcină până la vârf”, încercăm să nu aruncăm nimic, grătar la vedere, preparate gândite pentru a fi împărțite. Asta este ideea mea de bucătărie: știu că împărțitul mâncării nu este pe placul tuturor și nu mereu e posibilă, dar convivialitatea e ceva ce îmi place”, spune el.
El spune că în cei 23 de ani de carieră, de când a emigrat din Israel la Londra, a învățat să-și urmeze instinctul. „Nimic din ceea ce am făcut nu a fost planificat. Nu am avut niciodată o strategie, nici ca individ, nici atunci când m-am asociat cu partenerii mei: am făcut doar ceea ce ne plăcea. Desigur, astăzi avem mai multe responsabilități, dar motivația tuturor vine din ceea ce simțim profund că este corect, mai degrabă decât dintr-un set de căsuțe de bifat. Oamenii sunt mai fericiți când simt că ești onest”, spune el.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
”Acum este un moment dificil, este mult mai greu să conduci o afacere decât era acum câțiva ani”
Și exact în același spirit de persoană onestă și transparentă, el a mărturisit că simte momentul actual ca pe unul foarte dificil și se teme pentru viitor dar încearcă să își țină mintea și mâinile ocupate.
„Acum este un moment dificil, este mult mai greu să conduci o afacere astăzi decât acum câțiva ani. Prețurile la orice sunt mai mari, anul trecut guvernul laburist a crescut contribuțiile la asigurările sociale pe care trebuie să le plătim angajaților. Înțeleg asta, dar ne-a pus într-o poziție dificilă. Suntem într-o fază de criză: marjele noastre s-au redus cu 20 la sută. Asta e viața, nu poți fi niciodată sigur de viitor.”
Ottolenghi spune că se îl îngrijorează viitorul, mai ales al copiilor săi, dar încearcă să nu se lase dominat de anxietate. „Totul este foarte incert, clima, politica… Nu știu cum lucrurile ar putea să se îmbunătățească. Și tocmai de aceea gătesc sau mă ocup de ceramică, la care sunt total nepriceput, dar măcar fac ceva cu mâinile și ies din gândurile mele. Recomand oamenilor să gătească tocmai din acest motiv”.
Ce înseamnă să mănânci bine?
„Cred că mâncarea sănătoasă este cea pregătită cu ingrediente adevărate. Este în regulă să faci cumpărături la supermarket, dar trebuie să cumperi alimente simple: ulei, roșii, unt, nu alimente ultra-procesate. Una dintre problemele lumii occidentale este că oamenii nu mai gătesc, spun că sunt ocupați, dar cu ce? Evident, cu lucruri neimportante. Mă întristează când oamenii își pierd instinctul natural de a înțelege ce mâncare le face bine”, crede Ottolenghi.
Cât despre ce le oferă copiilor săi de mâncare, el spune că în loc să le ofere o tabletă de ciocolată, le prepară un toast cu unt de arahide. Apoi, mărturisește că gătește de multe ori orez, pe care îl consideră un comfort food: cu carne, cu pește, cu feta, roșii, ceapă, linte. „Iubesc mirosul orezului care fierbe”, admite el.