Ceva dulce | „Tiganites” – Clătitele grecești crocante la exterior și pufoase la interior / Se prepară doar cu făină și apă și nu necesită multe grăsimi pentru a fi prăjite

Ingrid Georgescu 14 noiembrie 0 comentarii 8123 vizualizări
clatite proteice, clatite americane, clatite din fulgi de ovaz, clatite din faina de naut, idei de mic dejun, mic dejun sanatos, mic dejun proteic foto: pixabay.com@matthiasboeckel

Tiganites, cunoscute drept „clătitele grecești”, sunt preparate simple și versatile, perfecte pentru orice masă, fie dulce, fie sărată. Aceste clătite crocante la exterior și moi la interior se pot prepara în nenumărate feluri, adăugând doar câteva ingrediente suplimentare pentru a le intensifica aroma, consistența sau dulceața, notează publicația elenă Ekatemerini.

Ce sunt tiganites?

În esență, tiganites sunt clătite făcute dintr-un aluat simplu, pe bază de făină și apă, care oferă o bază neutră în gust. Asemenea altor preparate similare, cum ar fi crepele, tiganites nu necesită multe grăsimi pentru a fi prăjite – este suficient să folosești o tigaie antiaderentă.

Tiganites simple cu apă

Pentru cea mai simplă variantă, amestecăm făină și apă până obținem o compoziție omogenă. Raportul ideal este de o cană de făină la o cană de apă la temperatura camerei. Această compoziție se prăjește în puțin ulei sau unt, până devine aurie. În mod obișnuit, nu se adaugă agenți de afânare, motiv pentru care clătitele rămân plate. Totuși, există excepții: în Evros, Grecia, se fac „clătite pufoase” cu drojdie, care au o textură moale, plină de găuri mici. În alte regiuni, se adaugă puțin praf de copt în aluat.

De regulă, aluatul simplu de tiganites se folosește imediat, însă, dacă adăugăm agenți de afânare, este bine să-l lăsăm să „se odihnească” timp de 10-15 minute.

Pentru o aromă mai bogată, putem adăuga câteva ingrediente în aluatul simplu de făină și apă:

  • 1-2 ouă, care oferă o consistență mai bogată și un gust intens.
  • Agenți de afânare, precum praf de copt, bicarbonat de sodiu, drojdie sau făină cu agenți de creștere, pentru clătite mai pufoase.
  • Un strop de ouzo sau tsipouro, iar o parte din apă poate fi înlocuită cu lapte, pentru a oferi volum și o aromă mai interesantă.

Tiganites dulci și sărate

Aluatul pentru tiganites are un gust neutru, ceea ce permite să fie folosit atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate.

Pentru o variantă dulce, se poate adăuga puțin zahăr pudră și arome, precum vanilie, coajă de lămâie sau portocală, mastic, sau un praf de scorțișoară. De asemenea, se pot adăuga stafide și fructe uscate, precum curmale, smochine sau caise, tăiate fin. Pentru un plus de savoare, stafidele pot fi hidratate înainte de a fi adăugate.

Pentru tiganites sărate, putem adăuga sare și brânză, cum ar fi feta, în aluatul neutru. Amestecul va fi puțin mai gros decât aluatul obișnuit de clătite. Putem aroma compoziția cu ierburi uscate, precum cimbru, oregano, maghiran, busuioc sau tarhon. Tiganites sărate se servesc cu iaurt sau cu o brânză cremoasă.

Cum se servesc tiganites

În tradiția grecească, tiganites sunt adesea servite ca desert, stropite cu miere, sirop de struguri sau dulcețuri de fructe, în special din struguri sau gutui. O variantă mai îndrăzneață este să combinăm aceste ingrediente dulci cu clătitele sărate.

Modul clasic de servire include zahăr și scorțișoară. Variantele moderne aduc și sirop de arțar, iaurt, frișcă dulce sau ricotta, toate completate cu fructe proaspete, gemuri și nuci prăjite, precum fistic, nuci sau alune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *