Ceva dulce: Piure de castane cu frișcă/ Un desert rafinat de sezon/ Rețetele Juanitei

piure castane Foto: G4Food

În Spania, unde locuiesc eu, luna octombrie este luna castanelor, a cartofului dulce, a smochinelor și a dovleacului. Pentru Halloween, cei din nord-est-ul Spaniei, din Catalonia, nu decupează dovleci, dar coc o plasă de castane și de cartof dulce. Este ceea ce numesc ei Castaniada sau, dacă e să fim mai moderni și să facem un fusion, Castaween.

Totul coincide și cu Ziua Morților, pe care catolicii o sărbătoresc pe 1 noiembrie, când se zice că mirosul de coptură de la castane, dovleac și cartofi dulci scoală morții și îi cheamă spre vechea lor casă.

Dar să lăsăm poveștile pentru săptămâna de dinainte de Halloween și să preparăm o delicioasă cremă-piure de castane cu frișcă.

Ingrediente pentru piureul de castane

500 de gr de castane dolofane (cele mici sunt greu de curățat)

100 de gr de zahăr (eu am pus sirop de curmale) plus încă vreo 50 gr de zahăr pentru frișcă

smântănă pentru frișcă

lapte gras

un plic de zahăr vanilat sau esență de vanilie

un strop de coniac (eu am pus lichior de ciocolată)

un vârf de sare.

Preparare

Coacerea castanelor

piure castane
Foto: G4Food

Am spălat bine castanele și le-am crestat în formă de cruce în vârf. Le-am pus în airfryer pentru 20 de minute. Apoi a început partea grea a poveștii: curățarea.

Castanele se curăță mai ușor calde, așa că fiți pregătiți să vă ardeți puțin pe mâini. Desfaceți repede coaja și frecați membrana pentru a rămâne doar miezul alb.

piure castane
Foto: G4Food

Fierberea castanelor în sirop

Punem apă într-o crăticioară cât să acopere castanele, apoi vanilia și zahărul și se fierb toate până când apa a scăzut și a devenit un sirop lipicios. La final vom obține ceea ce francezii numesc marrón glacé (castane în sirop de zahăr).

Prepararea piureului

Într-un blender puternic se pun castanele și se adaugă siropul și coniacul. Se mărunțesc bine, se adaugă treptat smântână și lapte, și se bat în continuare, până ajunge piureul la o consistență cremoasă. Nu vă pot spune exact cantitățile, puneți treptat, la ochi și pe gustate. Dacă îl doriți cu o textură extrem de fină, piureul trebuie trecut și prin sită.

Se pune în pahare, iar deasupra așezăm frișca (obținută din smântână pentru frișcă bătută cu puțin zahăr pudră). Aveți grijă, frișca să fie foarte rece înainte de a o bate și să opriți mixerul imediat cum vedeți că s-a întărit, ca să nu se taie. Nu puneți mult îndulcitor, să nu fie extrem de dulce. Merge cu o șampanie sau un prosecco.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *