Acest chec cu lămâie, afine și migdale are de toate: un ușor gust acidulat dat de lămâie, gust dulce, afine ușor răcoritoare și glazură. Ce mai, un răsfăț de weekend!
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Rețeta este inspirată din cartea de bucate Simplu de Yotam Ottolenghi, notează apinchofsaffron.nl.
Ingrediente
Pentru blat:
- 150 g unt, moale, plus extra pentru uns tava
- 190 g zahăr tos
- Coaja de la 2 lămâi,
- 1 lingură de suc de lămâie
- 1 linguriță esență de vanilie
- 3 ouă, ușor bătute
- 90 g făină cu agent de creștere
- 110 g făină de migdale
- Un praf de sare
- 200 g afine, împărțite
Glazură
- 1 lingură de suc de lămâie
- 70 g zahăr pudră
Instrucțiuni
Pregătirea aluatului
- Preîncălzește cuptorul la 180°C și unge o tavă de copt de 11 x 20 cm.
- Pune untul moale, 1 lingură de suc de lămâie, coaja de lămâie și zahărul într-un bol și amestecă bine până devine o compoziție aerată și pufoasă (aproximativ 4-5 minute). Poți amesteca manual sau cu un blender; începe la viteză mare, apoi redu viteza la medie când devine pufoasă.
- Adaugă treptat ouăle bătute, câte o lingură o dată. Dacă începe să pară ușor „tăiat,” nu te îngrijora, compoziția se va lega la final.
- Adaugă sarea și jumătate din făina cu agent de creștere, amestecă, apoi adaugă restul făinii.
- Incorporează făina de migdale, tot în două etape.
- Folosind o spatulă, încorporează 150 g din afine.
- Toarnă compoziția în tava pregătită.
- Coace prăjitura timp de 15 minute.
- Presară restul de afine pe deasupra și continuă coacerea timp de alte 15 minute, până când începe să se rumenească ușor, dar rămâne ușor „tremurătoare” în mijloc.
- Acoperă tava lejer cu folie de aluminiu și coace încă 25-30 de minute.
- După 25 de minute, verifică dacă prăjitura este coaptă, folosind o scobitoare; dacă aceasta iese curată, prăjitura este gata. Dacă nu, mai las-o câteva minute.
- Scoate tava din cuptor și lasă prăjitura să se răcească în tavă timp de 10 minute.
- Scoate prăjitura din tavă și las-o să se răcească complet pe un grătar de răcire.
Decorarea
- Prepară glazura amestecând 1 lingură de suc de lămâie cu 70 g de zahăr pudră.
- Când prăjitura s-a răcit complet, toarnă glazura pe deasupra.
- Glazura se va amesteca cu afinele coapte, creând ici-colo pete roz frumoase.
- Este cea mai bună atunci când glazura s-a întărit puțin, așa că las-o să se fixeze.