Cercetătorii au găsit microplastice chiar și în creierul uman, într-un procent care îl „șochează” pe autorul studiului. Acestea provin din apă, aer și mâncare / Cum ne ferim corpul de microplastice – sfaturi de la o universitate

cercetatori, microplastice, creier, studiu Sursa foto: Verastuchelova | Dreamstime.com

Cercetătorii au descoperit cantități alarmante de microplastice în creierul uman, relatează publicația Futurism.

Într-un studiu care încă nu a fost evaluat de colegi, toate cele 91 de probe de creier examinate din corpuri autopsiate conțineau microplastice, cu concentrații de 10 până la 20 de ori mai mari decât în probele de ficat și rinichi prelevate de la aceleași persoane.

Acest lucru sugerează că creierul uman ar putea fi unul dintre cele mai poluate țesuturi din corp cu plastic. În unele cazuri, s-a constatat că probele de creier conțineau 0,5% plastic din greutatea totală.

Matthew Campen, autorul principal și profesor de științe farmaceutice la Universitatea din New Mexico, și-a exprimat șocul față de rezultate, menționând că nivelurile de plastic din creier erau mult mai mari decât și-ar fi imaginat.

Microplasticele au fost găsite și în alte părți ale corpului, inclusiv în testicule, spermă, artere, inimi, plămâni și chiar în măduva osoasă. Implicațiile acestor descoperiri asupra sănătății sunt încă neclare, dar studii anterioare au asociat prezența microplasticelor cu probleme de fertilitate, disfuncții ale sistemului imunitar, afectarea memoriei și o creștere a ratei cancerului la tineri.

Studiul a evidențiat, de asemenea, o posibilă legătură între microplastice și bolile neurodegenerative, deoarece probele de creier de la persoane care au murit de demență, inclusiv Alzheimer, conțineau de până la zece ori mai mult plastic în greutate decât alte probe. Creșterea nivelurilor de microplastice în țesuturile umane este corelată cu creșterea poluării cu plastic în mediul înconjurător. Aceste materiale ajung în corpul uman din aer, apă și chiar din mâncare.

Având în vedere dovezile tot mai mari ale efectelor nocive ale microplasticelor asupra sănătății umane, oamenii de știință solicită acțiuni imediate pentru a combate poluarea cu plastic. Sedat Gündoğdu, un expert în microplastice de la Universitatea Cukurova, a subliniat necesitatea de a declara o urgență globală pentru a combate această amenințare tot mai mare.

Cum ne ferim corpul de microplastice?

În acest moment, toți avem un anumit nivel de microplastice în corpurile noastre. Totuși, putem minimiza expunerea suplimentară și preveni contribuția la crearea mai multor microplastice în mediu. Iată câteva sfaturi de la Washington University in Saint Louis (WashU):

– Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este să evităm plasticul de unică folosință, în special ambalajele pentru alimente și băuturi, precum și recipientele de tip to-go, care eliberează microplastice în ceea ce consumăm. S-a demonstrat că apa îmbuteliată are niveluri mai mari de microplastice decât apa de la robinet.

– Evitați alimentele foarte procesate. Studiile au descoperit mai multe microplastice în carnea procesată (cum ar fi nugget-urile de pui) comparativ cu opțiunile minim procesate (cum ar fi pieptul de pui întreg).

– Schimbați tocătoarele din plastic cu unele din lemn sau alte opțiuni non-plastice.

– Înlocuiți recipientele de stocare din plastic cu alternative din sticlă sau alte materiale non-plastice. Căldura tinde să elibereze mai multe microplastice decât frigul, așa că, în special, fiți atenți la plasarea alimentelor și băuturilor fierbinți în recipiente din plastic sau la încălzirea acestora în cuptoarele cu microunde.

cercetatori, microplastice, creier, studiu
Încercați să cumpărați alimente aflate în sticlă în locul celor ambalate sau îmbuteliate în plastic. (Sursa foto: Pexels)

– Dacă sunteți un consumator de ceai, încercați ceaiuri vrac.

– Aspirati mai des spațiul în care trăiți. Acest lucru va absorbi microplasticele care ar putea fi inhalate.

– Pentru a reduce eliberarea microplasticelor din haine, spălați-le mai rar și faceți încărcături complete. Când este posibil, uscați hainele la aer.

– În cele din urmă, cercetați candidații din alegerile locale și naționale. Votați candidați care susțin un viitor fără plastic.

Citește și Studiu: Microplasticele pătrund adânc în organismele peştilor / Cercetătoare, despre rezultate: „Am fost surprinsă, puţin descurajată chiar”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *