Cercetările arată că o bacterie găsită în gură este prezentă și în 50% din tumorile de cancer colorectal / Aceste cazuri de cancer cresc într-un ritm alarmant în rândul persoanelor sub 55 de ani

gura, medic, dinti Sursa Foto: Pexels.com

Cercetătorii au descoperit o tulpină a unei bacterii care se găsește în mod obișnuit în gură în aproximativ jumătate din tumorile colorectale pe care le-au testat. Subtipul pe care l-au identificat este remarcabil deoarece pare să protejeze celulele tumorale de medicamentele care luptă împotriva cancerului, transmite Health.com

Experții spun că descoperirile cercetătorilor, publicate în revista Nature, ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte noi modalități de combatere a cancerului colorectal.

“Cel mai interesant este faptul că sugerează că țintirea acestor bacterii specifice în cancer ar putea fi folosită ca o altă armă împotriva cancerului în timpul tratamentului”, a declarat pentru Health Christopher D. Johnston, co-autor principal al studiului și profesor asistent la Fred Hutchinson Cancer Center.

Studiul vine într-un moment în care cazurile de cancer colorectal cresc într-un ritm alarmant în rândul persoanelor mai tinere de 55 de ani. Între 1995 și 2019, diagnosticarea persoanelor din această grupă de vârstă a sărit de la 11% la 20%.2 Societatea Americană de Cancer prezice că cancerul colorectal va ucide peste 53.000 de persoane în 2024, ceea ce îl face să fie a doua cauză de deces prin cancer în Statele Unite.

Cum influențează o bacterie din gură cancerul colorectal

Oamenii de știință știu de mai bine de un deceniu despre potențiala legătură dintre cancerul colorectal și bacteria bucală Fusobacterium nucleatum, care provoacă boli ale gingiilor.

Cercetări anterioare au descoperit că persoanele cu cantități mai mari de bacterie în tumorile colorectale au un prognostic mai slab și că tratarea bacteriei cu antibiotice reduce creșterea tumorilor la șoareci, sugerând că eliminarea bacteriei poate ameliora și cancerul.

Studiile au dezvăluit, de asemenea, anumite aspecte legate de modul în care funcționează bacteria: Se pare că acestea rămân alături de cancerul colorectal pe măsură ce acesta se răspândește și pot invada și modifica celulele canceroase într-un mod care poate sprijini creșterea cancerului.

Pentru acest studiu, echipa de cercetare a dorit să cerceteze subtipurile specifice de Fusobacterium nucleatum asociate cu cancerul colorectal.

Potrivit lui Johnston, înțelegerea tulpinilor de Fusobacterium nucleatum legate de cancerul colorectal este crucială, deoarece fiecare dintre ele poate avea un efect unic asupra cancerului. “Ne-am propus să aflăm ce anume face ca aceste bacterii care găzduiesc tumori să fie distincte sau speciale din punct de vedere genetic”, a spus el.

Pentru a face acest lucru, Johnson și colegii săi au căutat prezența Fusobacterium nucleatum în tumorile colorectale de la peste 200 de pacienți.

Michael White, MD, profesor asistent de chirurgie de colon și rectală la The University of Texas MD Anderson Cancer Center, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru Health că subspecia ar putea chiar să provoace formarea cancerului.

“Acest subtip de bacterii, deși este normal în cavitatea bucală, nu este identificat în mod regulat în colonul unei populații sănătoase”, a spus el. “Acest lucru a condus la ipoteza că aceste bacterii ar putea juca un rol în dezvoltarea cancerelor colorectale, deoarece aceste specii bacteriene sunt găsite în mod regulat în colon doar în cadrul unei malignități”.

Noi speranțe pentru tratament și prevenire

White a spus că oamenii de știință abia încep să își dea seama cum pot beneficia pacienții de aceste informații.

El și colegii săi planifică un studiu care ar implica utilizarea chimioterapiei pentru a elimina Fusbacterium nucleatum în cancerele rectale, a spus el.

Există, de asemenea, potențialul ca bacteria însăși să lupte împotriva celulelor canceroase.

Cercetătorii au arătat că acest subtip poate intra cu ușurință în celulele canceroase, astfel încât ar putea fi posibilă modificarea genetică a bacteriei pentru a transporta medicamente care luptă împotriva cancerului direct în tumori. Metoda ar implica o versiune a bacteriei care nu poate provoca boli, dar care poate totuși să invadeze tumora colorectală.

Potrivit lui Johnston, noile descoperiri ar putea declanșa, de asemenea, noi regimuri de screening.

“Acum, că am identificat tipul specific de bacterie care este prezent în aceste tumori”, a spus Johnston, “se deschid căi de depistare a acestor bacterii în populațiile cu risc ridicat, de proiectare a unor kituri de screening minim invazive pentru a detecta mai devreme cancerele colorectale”.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *