Celebrul „all inclusive” care a atras turiștii pe litoralul turcesc ar putea fi desființat/ Guvernul Turciei vrea să combată astfel risipa alimentară

all inclusive turcia Foto: TUI

Guvernul turc provoacă o schimbare majoră în industria turismului: a decis desființarea sistemului all-inclusive în hoteluri, în favoarea unui meniu „à la carte”. Măsura este motivată de lupta împotriva risipei alimentare – o problemă tot mai gravă în context internațional, dar și local, anunță Antena 3 CNN.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Potrivit unui raport al Fundației pentru Prevenirea Risipei în Turcia, țara ajunge să arunce în fiecare an aproximativ 23 de milioane de tone de alimente, dintre care aproape 35% dintre fructe și legume sfârșesc la gunoi.

Unul dintre principalii factori declanșatori este ideea de “micul dejun variat”, popular în trecut, dar care în prezent provoacă un exces din ce în ce mai păgubos. Ramazan Bingöl, membru al Consiliului Prezidențial pentru Agricultură și Politici Alimentare, spune că multe restaurante impun un număr fix de porții pentru un anumit număr de persoane, fără flexibilitate. Astfel, deși trei prieteni ar putea fi mulțumiți cu un singur mic dejun mixt pentru două persoane, restaurantele servesc trei porții – ceea ce duce la supraîncărcarea meselor și, implicit, la risipă: „Stomacul nu consumă, însă sistemul all-inclusive consumă”, spune el pentru Antena 3.

Ce urmează pentru turiști?

  • În locul bufetelor generoase, turistul va avea libertatea de a alege ce vrea să mănânce, fără risipă.

  • Cererile vor fi adaptate mai precis la necesități, ceea ce ar putea duce la o experiență mai personalizată și responsabilă.

  • Se așteaptă ca, pe termen lung, măsura să contribuie la scăderea pierderilor alimentare, prin reducerea risipei la sursă.

Potrivit unei publicații specializate în turism, între 220 și 400 de grame de mâncare sunt aruncate zilnic per turist, ceea ce însumează anual pierderi de peste 50 de miliarde de lire turcești (aproximativ 1,5 miliarde USD).

De asemenea, reprezentanții turismului din toată lumea, propun sisteme alternative, precum modelul “pay-as-you-use” (“plătești pe măsură ce consumi”) – o opțiune ideală pentru cei care nu consumă alcool sau nu doresc toate serviciile incluse.

Spre turism sustenabil și reducerea pierderilor de alimente

Turcia se pregătește să renunțe la unul dintre cele mai emblematice sisteme turistice – all-inclusive – în favoarea unui model mai sustenabil și responsabil. Turistul va putea opta pentru comenzi conștiente, reducerea risipei și o experiență de vacanță mai reală, mai autentică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *