Ai mâncat multe fructe de pădure colorate, ai ronțăit nuci și ai savurat somon – toate mișcări excelente dacă obiectivul tău este o sănătate mai bună a creierului. Dar ce zici de alimentele care ar putea crește riscul de probleme de memorie sau de dispoziție, mai ales pe măsură ce îmbătrânești? Află, potrivit webmd.com, care dintre alimentele potențial problematice pentru creier ar trebui să apară mai rar pe farfuria ta (sau să dispară complet).
Margarina și glazura, bogate în grăsimi trans
Aceste alimente, alături de multe gustări ambalate, sunt bogate în grăsimi trans. Probabil știi deja că grăsimile trans nu sunt bune pentru inimă și vasele de sânge. Cercetările au arătat că ele pot, de asemenea, să dăuneze funcției creierului. Un studiu publicat în jurnalul Neurology a descoperit că persoanele în vârstă care aveau cele mai mari niveluri de acid elaidic (un tip comun de grăsime trans) în sânge erau mult mai susceptibile să dezvolte demență.
Alcoolul influențează căile de comunicare ale creierului
Deși un pahar de vin sau de bere nu este probabil să-ți afecteze mintea, alcoolul influențează direct căile de comunicare ale creierului. Cu cât consumi mai mult alcool, cu atât poate fi mai greu să procesezi informații noi sau să îți amintești lucruri. Alcoolul poate, de asemenea, să te facă să te simți confuz sau deprimat.
Băuturile carbogazoase pot favoriza problemele de memorie
Dacă vrei să îți menții creierul ascuțit, pe măsură ce îmbătrânești, evită băuturile extrem de dulci. Cercetările au arătat că persoanele care beau multă băutură carbogazoasă, ceai dulce și alte băuturi îndulcite au mult mai multe șanse să aibă probleme de memorie. Aceste băuturi, care conțin adesea un tip de zahăr numit fructoză, ar putea chiar să determine micșorarea anumitor părți ale creierului tău.
Băuturile carbogazoase dietetice pot favoriza demența
Dacă băuturile carbogazoase obișnuite sunt dăunătoare, atunci cele fără zahăr sunt bune, nu? Nu chiar. Cercetările arată că persoanele care consumă cel puțin o băutură carbogazoasă dietetică pe zi sunt aproape de trei ori mai susceptibile să aibă un accident vascular cerebral (AVC) sau să dezvolte demență. Oamenii de știință consideră că îndulcitorii artificiali ar putea fi ingredientul problematic.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Alimentele prăjite pot afecta abilitățile cognitive
Persoanele care mănâncă multe alimente prăjite (cum ar fi, de exemplu, cartofii prăjiți) și procesate au tendința de a obține scoruri mai slabe la testele care măsoară abilitățile lor cognitive. Motivul probabil: alimentele prăjite și grase. Aceste plăceri culinare vinovate provoacă inflamații, care pot dăuna vaselor de sânge ce furnizează sânge creierului și pot afecta însăși funcția creierului.
Gogoșile conțin grăsimi trans
Aceste delicii sunt atât prăjite, cât și încărcate cu zahăr, o combinație proastă pentru sănătatea creierului. Primești o dublă lovitură de inflamație din procesul de prăjire și din zahărul în exces. Studiile au legat niveluri mari de zahăr în sânge de demență. Și mai rău: majoritatea gogoșilor conțin grăsimi trans, un alt ingredient de care creierul tău nu are nevoie.
Pâinea albă și orezul alb cresc glicmeia și te obosesc mental
Carbohidrații rafinați, chiar și cei care nu au un gust foarte dulce, pot provoca creșteri ale nivelului de zahăr din sânge. Aceasta este urmată adesea de o scădere bruscă, care te poate face să te simți obosit mental. Cercetările arată că prea mulți carbohidrați rafinați pot crește riscul de boală Alzheimer, mai ales la persoanele care au predispoziție genetică. Alege pâine din cereale integrale, orez brun și paste din grâu integral când consumi carbohidrați.
Carnea roșie are grăsimi saturate
Este bogată în grăsimi saturate, care sunt dăunătoare atât pentru inimă, cât și pentru creier. De fapt, limitarea cărnii roșii este un principiu important al dietei MIND, un program de alimentație bazat pe cercetare, destinat să îți mențină memoria și gândirea ascuțite. Vrei o sursă de proteine mai bună pentru creierul tău? Peștele, păsările de curte slabe și fasolea sunt opțiuni mai sănătoase.
Untul și brânza grasă pot afecta creierul
Gustul acela cremos vine cu un preț. Aceste produse lactate sunt pline de grăsimi saturate. Cei care urmează dieta MIND evită untul, brânza și alte produse lactate cu conținut ridicat de grăsimi. Când vine vorba de sănătatea creierului, produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi sunt, în general, alegerea mai sănătoasă. Poți găsi lapte, iaurt, brânză de vaci și alte produse lactate în variante cu conținut scăzut de grăsimi.
Peștele spadă și tonul Ahi pot fi toxici pentru creier
Majoritatea experților în sănătate sunt mari fani ai peștelui, dar tipul de pește pe care îl iubesc este somonul și altele care conțin o grăsime sănătoasă numită acizi grași omega-3. Peștele spadă, tonul Ahi și alte pești mari pierd puncte pentru că sunt adesea bogate în mercur. Acesta este un neurotoxina – adică toxic pentru creier – care poate duce la un risc mai mare de pierdere de memorie și abilități cognitive slabe la adulții vârstnici.
Dresingurile îmbuteliate și siropurile pot afecta memoria
Citeste cu atenție ingredientele de pe etichetă. Multe dintre aceste produse conțin cantități surprinzător de mari de sirop de porumb cu un conținut ridicat de fructoză. Este aceeași substanță care se găsește în băuturile carbogazoase. Este legată de o varietate de probleme de sănătate, inclusiv pierderi de memorie și scăderea performanței creierului. Încearcă să îți faci singur dressingurile pentru salate.

Dar parca margarinele din comerț nu mai au grasimi trans