Cel mai mare distribuitor de apă din Regatul Unit, Thames Water, al cărui viitor depinde de aprobarea de către instanţă a unui plan de finanţare, este vizat de o anchetă a autorităţii de reglementare din acest sector pentru încălcări ale obligaţiilor sale de mediu, informează AFP, transmite Agerpres.
„Luăm act de decizia Ofwat (…) şi vom coopera pe deplin”, a reacţionat compania londoneză, adăugând că este “hotărâtă să îşi respecte toate angajamentele” în cadrul acestor programe, care vizează în special îmbunătăţirea infrastructurilor învechite.
Companiile britanice din acest sector privatizat în 1989 sunt criticate de mai mulţi ani pentru deversarea unor cantităţi importante de ape uzate în cursuri de apă şi în mare, din cauza investiţiilor insuficiente într-un sistem de canalizare care datează în mare parte din epoca victoriană.
Compania Thames Water se confruntă, în plus, cu datorii de aproape 16 miliarde de lire sterline (19 miliarde de euro) şi a avertizat că, în absenţa unor finanţări suficiente, va rămâne fără lichidităţi încă din luna martie – făcând să planeze astfel asupra sa spectrul unui ajutor public ce ar putea să o falimenteze.
Justiţia britanică urmează să se pronunţe în zilele următoare asupra unei îndatorări suplimentare, propuse de companie şi de unii dintre creditorii săi, în valoare de 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de euro), care i-ar oferi acesteia o perioadă de respiro, dar i-ar creşte şi mai mult datoria.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Nu ar fi decât o soluţie de tranziţie: compania, în prezent deţinută de un consorţiu de acţionari, în primul rând un fond de pensii canadian şi un altul britanic, caută noi investitori, ceea ce ar putea să ducă la oferte de preluare în lunile următoare.
În decembrie, Ofwat a temperat aşteptările Thames Water, autorizând creşteri de preţuri mai modeste decât sperase, de 35% până în 2030, departe de cele de 59% cerute de companie pentru a-şi moderniza infrastructurile învechite.