Cel mai mare butoi cu vin din lume, certificat oficial de Guinness World Records, se află, pare curios, în Azerbaidjan. Are o capacitate de peste 60.000 de litri de vin, dar, dincolo de capacitatea și dimensiunile impresionante, se vrea mai ales un simbol.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Butoiul se află în crama Savalan Aspi Winery dar construcția lui a fost realizată de Garbellotto Botti, o companie istorică din Italia, fondată în 1775. Potrivit friulioggi.it, s-au folosit doage de stejar cu o grosime între 85 și 100 mm și o lungime de peste 5 metri. Proiectul a necesitat o perioadă de maturare în aer liber de cinci ani și munca manuală a 50 de maeștri dogari. Iar asta, întrucât dimensiunile excepționale ale butoiului au făcut imposibilă prelucrarea robotizată a lemnului.
O muncă de echipă care a implicat 50 de maeștri dogari
Butoiul a fost asamblat și demontat în fabrica din Italia, pentru ca apoi să fie reasamblat direct la fața locului. Această fază finală a durat câteva săptămâni și a implicat 4 maeștri dogari specializați. Nu e adevărat că dogăria ca meserie a murit, doar s-a transformat.
Acest stat din Munții Caucazului care a făcut posibil și și-a dorit acest record este unul dintre cele mai vechi leagăne ale vinului, cu dovezi arheologice ce datează de peste 6.000 de ani. Butoiul cramei Savalan se vrea un manifest și un simbol al renașterii vinului azer și al întregii regiuni. Azerbaidjanul este situat la granița dintre Asia și Europa, iar săpături recente au arătat că populațiile locale produceau vin încă din neolitic, cu mult înainte ca viticultura să se răspândească în Europa Occidentală.
Dar istoria recentă este marcată în mod negativ de perioada sovietică, când producția de vin a fost redusă la câteva sisteme de producție industriale și adesea standardizate, ceea ce a prejudiciat calitatea și reputația produsului. Iar imensul butoi simbolic exact asta vrea să facă, să dea startul unei epoci noi, în care tradiția să fie readusă la viață.