Aproximativ 12% dintre persoanele din întreaga lume au raportat că suferă de constipație, potrivit National Library of Medicine. Afecțiunea poate avea cauze multiple: alte boli, medicamente sau regimul alimentar.
Constipația apare atunci când mișcările intestinale devin mai puțin frecvente și scaunele devin greu de eliminat, transmite Cleveland Clinic. Se întâmplă cel mai adesea din cauza schimbărilor în dietă sau rutină sau din cauza aportului inadecvat de fibre.
Ceaiurile se numără printre remediile, care pot da rezultate împotriva constipației, aflate la îndemâna oricui. Partea bună este că unele dintre cele eficiente împotriva afecțiunii pot fi culese gratuit, direct de pe câmpurile din România sau pot fi plantate în propriile curți.
Rubarba
Unele culturi cred că rubarba are proprietăți laxative și există dovezi care sugerează acest lucru, potrivit Medical News Today. Un studiu realizat în 2022 pe adulți, majoritatea femei, a constatat că suplimentarea cu extract de rubarbă timp de 30 de zile a îmbunătățit consistența scaunelor și a ameliorat constipația, posibil prin modificarea florei intestinale a participanților.
Păpădia
Păpădia conține inulină, care este un tip de fibre solubile. Această fibră solubilă poate acționa ca un agent de încărcare la copii, făcând scaunul mai ușor de eliminat. Din nou, această cercetare s-a concentrat pe utilizarea suplimentului și nu a ceaiului, astfel încât ceaiul de rădăcină de păpădie poate să nu aibă același efect.
Cu toate acestea, păpădia poate acționa, de asemenea, ca un diuretic, ceea ce înseamnă că crește pierderea de lichide prin urinare. Acest lucru ar putea agrava constipația, deci este important să rămâneți bine hidratat dacă o persoană încearcă această opțiune.
Socul
Socul are o lungă istorie de utilizare ca plantă medicinală pentru răceală, gripă și constipație. Un raport din 2014 al Agenției Europene pentru Medicamente menționează că numeroase manuale din secolele anterioare menționează ceaiul de soc și siropul de soc ca tratament pentru constipație.
Cu toate acestea, nicio cercetare recentă nu a testat în detaliu efectele ceaiului de soc pentru constipație, iar oamenii de știință nu știu cum funcționează.
Menta
Ceaiul de mentă poate ajuta la tratarea și prevenirea cazurilor de constipație, indică cercetările. Menta ar trebui să fie bună pentru sănătatea digestivă, poitrivit Healthline.
Mușețelul
Astăzi, mușețelul este considerat pe scară largă în comunitatea sănătății naturale ca un supliment alimentar pentru afecțiunile gastrointestinale, inclusiv constipația. Conform Centrului Național NIH pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH), efectele mușețelului asupra sănătății nu au fost bine studiate la oameni, inclusiv dacă ceaiul de mușețel este bun pentru constipație.
Sursa foto: Mykola Kravchenko | Dreamstime.com