În perioada rece, când virozele și gripele sunt la ordinea zilei, problemele de imunitate ne preocupă atât pentru noi, cât și pentru copii. Cunoștem beneficiile vitaminei C pentru întărirea imunității, dar puțini știu ca există o plantă care conține o cantitate mult mai mare decât citricele din această vitamină.
Cătina – ceaiul și sucul care ne cresc imunitatea
Cătina este un arbust rezistent și roduce fructe comestibile de culoare galbenă. Gustul extrem de acru al acestora se datorează conținutului mare de vitamina C mai mare decât cel al lămâilor sau portocalelor, aproximativ 2.750 miligrame la 100 de grame.
Este folosită de secole în medicina tradițională chineză și face parte din medicina ayurvedică în India. În Grecia Antică, fructele de cătină erau oferite cailor pentru a dezvolta o coamă mai puternică și mai strălucitoare. Soldații din armata lui Ginghis Han consumau suc de cătină înainte de bătălie pentru a-și crește rezistența și îl foloseau după aceea pentru a-și trata rănile. Astronauții ruși au luat acest suc în spațiu pentru a beneficia de proprietățile sale fortifiante.
Puterea cătinei stă în compoziția sa, extrem de bogată în antioxidanți și acizi grași esențiali. Conține vitamina C, vitamina E, vitamine din complexul B, vitamina K, omega 3, omega 6, omega 7, flavonoide, flavonoli și carotenoide.
Din cătină se prepară suc prin presare, fierbere sau macerare și ceaiuri, extrem de benefice pentru creșterea imunității. Nu în ultimul rând există uleiuri esențiale cu foarte multe proprietăți.
Principalele beneficii ale cătinei
- Stimulează sistemul imunitar.
Cătina protejează organismul împotriva infecțiilor prin întărirea sistemului imunitar și ajută la o recuperare mai rapidă după convalescență. Este un supliment ideal pentru iarnă, când suntem mai expuși răcelilor și gripelor, dar și pentru primăvară, deoarece crește nivelul de energie în cazul asteniei. - Ajută la pierderea în greutate.
Cătina reduce apetitul, facilitând astfel pierderea în greutate. Conținutul său ridicat de acizi grași Omega 7 previne rezistența la insulină asociată cu obezitatea și contribuie la o acumulare redusă de grăsime în ficat. Uleiul esențial de cătină stimulează circulația sângelui, reducând colesterolul și trigliceridele, protejând astfel sistemul cardiovascular și ajutând la tratarea aterosclerozei. - Reduce ridurile fine și liniile de expresie.
Uleiul de cătină are o compoziție similară cu cea a epidermei noastre, fiind bogat în acizi grași nesaturați. Astfel, hidratează în profunzime pielea uscată și îi sporește protecția. Carotenul, care oferă fructelor culoarea portocalie, este antioxidant, combate radicalii liberi responsabili de îmbătrânirea pielii. În plus, conținutul ridicat de vitamina E ajută la eliminarea și reducerea petelor de pe piele.
Aplicat pe piele uleiul de cătină ajută și la vindecarea rănilor și arsurilor. Datorită funcției sale hidratante, antiinflamatoare și de regenerare celulară, uleiul esențial de cătină este foarte util pentru recuperarea pielii afectate de răni și arsuri. Aplicat direct pe piele, calmează iritațiile cutanate și eczemele. De asemenea, este eficient pentru înmuierea zonelor întărite și tratarea coșurilor sau furunculelor.
De asemenea, protejează mucoasele ochilor, stomacului și vaginului. Diverse studii au demonstrat eficiența uleiului de cătină în tratarea sindromului de ochi uscat și a altor afecțiuni oftalmologice legate de mucoasă. S-au studiat și efectele sale preventive și curative în cazuri de ulcer gastric și în sindromul Sjögren, care provoacă uscăciunea mucoaselor genitale. În general, uleiul de cătină este un aliat al femeilor aflate la menopauză, deoarece fortifică epiteliul vaginal și previne atrofia, subțierea și uscarea mucoasei caracteristice acestei etape.
Cum se administrează ceaiul de cătină
Se pot bea 3 căni cu infuzie de cătină pe zi cu 30 minute înainte de masă. În cazul administrării îndelungate, la fiecare 6 săptămâni se fac 10 zile de pauză.
Siropul de cătină se prepară cu miere și se administrează, similar cu ceaiul, o lingură de 3 ori pe zi pentru adulți.
Contraindicații
Până în prezent nu se cunosc efectele consumului de cătină de către femeile gravide sau care alăptează, așa că ar fi de dorit ca acestea să evite acest produs.
De asemenea nu este recomandat celor care au tensiune mică sau se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală, deoarece ar putea încetini procesul de coagulare a sângelui.
În general, este recomandat ca înainte de a utiliza orice supliment alimentar sau plantă să fie consultat medicul, deoarece pot exista anumite efecte adverse sau interacțiuni cu medicamentele curente.