Ceai digestiv la îndemâna oricui, dintr-o rădăcină pe care o găsim la tot pasul. Stimulează sucurile gastrice și ajută împotriva balonării

ceai de hrean, ceai digestiv Sursa foto: PxHere

Folosim de regulă rădăcinile de hrean pentru gustul și aroma sa, mai ales alături de carne. Dar rădăcinile de hrean sunt cunoscute încă din antichitate pentru efectul lor digestiv. Mai exact, stimuleză producția de sucuri gastrice și biliare, stimulând în mod direct digestia, dar ajută și împotriva balonării, facilitând eliminarea gazelor acumulate în exces în intestin, conform explicațiilor oferite de un portal de sector.  În plus, are și efect diuretic, antiseptic la nivel urinar și pulmonar, motiv pentru care, cum știm, ajută și în caz de răceală – aceasta și pentru că are în compoziția sa o cantitate importantă de vitamina C.

Însă, exceptând răcelile, ajută foarte mult după o masă copioasă. Cum? Cel mai simplu, sub formă de ceai, mai exact infuzie, recomandă publicația gazzetta.it. De unul singur, sau în combinație cu alte plante sau ierburi cu efect similar.

Cum se prepară cel mai ușor ceaiul de hrean

Este suficientă o simplă rădăcină de hrean, rasă pe răzătoarea fină. Se adaugă circa 2 grame de rădăcină rasă cât mai fin într-o cană cu apă fierbinte. O cantitate mai mare poate avea efect iritant, deci este important să nu depășim doza recomandată.

Se lasă la infuzat câteva minute acoperind cana, după care strecurăm și se poate bea imediat. Pentru un efect mai intens, se pot adăuga în timpul infuzării alte ierburi cu efect detox, cum ar fi feniculul și menta, care ajută la îmbunătățirea digestiei și reducerea balonării, sau păpădia și brusturele, care ajută ficatul să elimine substanțele nocive.

Totodată, pentru persoanele care nu iubesc foarte tare aroma sa dar vor să profite de efectul lui benefic, se recomandă un adaos ușor dulceag care să îi contrabalanseze aroma foarte puternică. Și anume: nalbă, anason, lemn dulce, păpădie, coada-calului, roiniță.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Pentru un și mai puternic efect aromatic, se poate amesteca și cu lămâie sau portocală, adăugând, eventual, și puțină miere direct în cană.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *